Operatív Törzs: nincs ugrásszerű növekedés a fertőzöttek számában (videó)

A rendkívüli intézkedések a veszélyhelyzet végéig fennmaradnak – hangzott el a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Azt is elmondták: biztató, hogy nincs ugrásszerű növekedés az igazolt esetek számában, a kormányzati intézkedések a jelek szerint eredményesek.

Az Operatív Törzs ma délelőtti sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy a törzs folyamatosan monitorozza a rendkívüli intézkedések eredményességét, illetve a kijárási korlátozás, az üzletek korlátozott nyitvatartásának és az elrendelt házi karanténok szabályainak betartását – írja tudósításában a Magyar Nemzet.

– A rendelkezésre álló adatok alapján az Operatív Törzs arra a megállapításra jutott, hogy

a bevezetett intézkedések a járvány elleni védekezés hatékonyságának a növeléséhez, továbbá a megbetegedések számának csökkentéséhez járultak hozzá, ezért a veszélyhelyzet megszűnéséig az intézkedések hatályát fenntartja

– tájékoztatott a rendőr alezredes.

Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy a mai napon érkeztek Cargo-járatok a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre. Három repülőgép hozott speciális orvosi maszkokat, overálokat és maszkok gyártásához szükséges alapanyagokat Budapestre. A nap folyamán további három járat érkezik – folytatta, hozzátéve, hogy ezeket a védőfelszereléseket elsősorban az egészségügyi dolgozók kapják meg.

Mint mondta, ellenőrzik a közterületeken lévő csoportosulásokat, akik a legtöbb esetben együttműködnek a rendőrséggel, de előfordult az is, hogy szabálysértési szankciót kellett alkalmazniuk. A kijárási tilalom óta 118 esetben kellett szankcionálni – ismertette. Eddig 9669 hatósági házi karantént rendeltek el, és több mint hetvenezer alkalommal ellenőrizték a betartását, és 322 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenniük ezzel kapcsolatosan – számolt be Kiss Róbert.

A sajtótájékoztatót itt tudja megtekinteni:

A rendőr alezredes kijelentette: a határforgalom ellenőrzésében könnyítő intézkedéseket hozott a rendőrség a szomszédos tagállamokkal együttműködésben, például az ingázók esetében nem kérnek tizennégy napos házi karantént.

Biztató: nincs ugrásszerű növekedés

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: az elmúlt 24 órában 525 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. – Napról napra növekszik ez a szám, de úgy látom, hogy a fertőzés mértékének növekedése egyenletes. Ez biztató, nincs ugrásszerű növekedés, még mindig igaz az a tézis, hogy a fertőzöttek egy-két szoros kontaktnak adják át a betegséget, aki a környezetünkben van – fogalmazott. – Az országos tisztifőorvos szerint a környező országokban jellemző ugrásszerű emelkedést nem látni – tette hozzá.

– Van azonban egy nagyon szomorú adat: 4 embertársunkat veszítettük el az elmúlt 24 órában. Mindegyikük idős volt és krónikus megbetegedésben, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedett. Az elhunytak száma ezzel 20 főre nőtt. Az elhunytak átlagéletkora 73 év, körülük 12 férfi, 8 nő – mondta Müller Cecília.

Forrás: koronavirus.gov.hu

– Az adatokon látszik, hogy elsősorban az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket érinti a legnagyobb esetben a megbetegedés, ám nincs kivétel, mindannyian kitettek vagyunk a fertőzésnek – fogalmazott a tisztifőorvos.

– Bármely településen jelen lehet a vírus, ezért továbbra is kérjük, hogy aki csak teheti, maradjon otthon és tartsa be a kijárási korlátozásokat, ezzel tudjuk elkerülni az ugrásszerű megbetegedéseket

– hívta fel a figyelmet Müller Cecília. – A koronavirus.gov.hu oldalon megyénként is mutatják a fertőzöttek számát, nyilvánvalóan a sűrűbben lakott területeket több a megbetegedés, de továbbra sincs gócpont. A járvány ugyanakkor nem ismer földrajzi határokat, hazánkban is többszöröse a fertőzöttek száma annak, mint amit a laboratóriumi vizsgálattal igazolnak – hangsúlyozta.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy az eddig azonosított 525 fő 25 százaléka tünetmentes, 35 százalékának enyhe tünetei vannak, 17 fő – vagyis az összes beteg 5 százaléka – lélegeztetőgépen van. További 6 százalék pedig egyéb intenzív ellátásra szorul. 40-en ugyanakkor gyógyultan távoztak a kórházakból.

Praktikák a fertőzés elkerülésére

Müller Cecília jelezte: nagyon fontos a másfél méteres szociális távolság betartása, és a gyakori kézmosás. Azt tanácsolta, ha bevásárolni megyünk, akkor a megérkezésünket követően már az ajtóban tegyük le a bevásárlószatyrot vagy kosarat, és már az előszobában használjunk kézfertőtlenítőt. Vetkőzzünk le, és újra mossunk kezet, majd cseréljünk újra ruházatunkat is, és jó, ha le is zuhanyozunk. Azokat a holmikat, amiben kijárunk az utcára, mindenképp elkülönítve kezeljük – hívta fel a figyelmet.

A tisztifőorvos szerint az idős hozzátartozók közelében is helyezzünk el kézfertőtlenítőt, és sokkal sűrűbben takarítsunk, a végére hagyva a mellékhelyiséget. – Fontos az is, hogy vírusölő fertőtlenítőket használjunk, ehhez hasonló praktikákkal meg tudjuk védeni a családtagjainkat is – tette hozzá.

Müller Cecília a szemét kezelése kapcsán jelezte: duplafalú zacskóban érdemes gyűjteni a szemetet, összekötözve, és néhány órán belül elpusztul a vírus.

– Jelenlegi tudásunk szerint alapvetően sérülékeny a vírus, könnyen kiszárad a környezetben, de nem kizárt, hogy zárt légtérben megmaradjon a levegőben egy ideig. Kimutatták, extrém esetben az is előfordult, hogy tizenegynéhány óráig életben maradt

– figyelmeztetett, hozzátéve: a gyakori szellőztetés nagyon fontos dolog, otthon, munkahelyen és az üzletekben is!

Tovább növelik a kórházi kapacitásokat

Az országos tisztifőorvos emlékeztetett, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ raktárában lévő egyéni védőfelszereléseket azonnal kiosztották a háziorvosoknak. – Ez talán néhol fogyóban van, de számos háziorvos jelezte, hogy nem tart igényt az egyéni védőfelszerelésre, mert jól fel van szerelkezve – tette hozzá.

Müller Cecília egyúttal türelemre intette a háziorvosokat, és jelezte, hogy őket, valamint a fogorvosokat és az alapellátásban dolgozó összes kollégát mielőbb el fogják látni a szükséges védőfelszereléssel.

– A tömeges megbetegedések időszakára készülünk – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos, ezért továbbra is az a cél, hogy olyan laposan tartsuk a járványgörbét, amennyire csak lehetséges. A kórházkapacitásokat továbbra is folyamatosan növelik, hogy minden megbetegedettet el tudjanak látni.

Már a megyei kórházak fertőző osztályai is bevonódtak, és számos további kijelölt intézmény van, felkészültek a lehető legrosszabb forgatókönyvre is

– tette hozzá.

– A kórházakban fekvők átvehetnek csomagot, de személyesen nem találkozhatnak hozzátartozóikkal, az átadásban a kórházparancsnokok is segíthetnek – mondta a tisztifőorvos.

Házi karanténba vonulnak a Tirolból hazatérők

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta,

akik két hétig házi karanténban voltak, azok túl vannak a lappangási időszakon és semmilyen veszélyt nem jelentenek a társadalom többi tagjához viszonyítva, de természetesen nekik is ugyanúgy be kell tartani a higiénés szabályokat.

Kérdésre jelezte azt is, hogy a Tirolból hazatérő magyaroknak két hétre karanténba kell vonulniuk itthon. – Tirolban a síelők között sokan ugyan már Ausztriában teljesítették ezt a kötelezettséget, ám akinek erről nincs hivatalos igazolása, arra itthon ismét kéthetes hatósági házi karantén vár – fogalmazott.

Talán segíthet a TBC elleni védőoltás

Müller Cecília a TBC elleni oltás koronavírussal szembeni hatékonyságáról elmondta, számos kutatás folyik a világban, hogy mi támogathatja a velünk született immunitást, ez a fajta oltás is erősítheti ezt, ám ez még nincs igazolva. – Ha ezt megerősítik, akkor hazánk jó helyzetben van, hiszen ez évtizedek óta kötelező védőoltás Magyarországon – jelentette ki a tisztifőorvos.

Minden olyan intézkedés, ami elvágja a terjedési láncot, hozzájárul ahhoz, hogy megvédjük magunkat. Saját szervezetünket helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással is tudjuk segíteni – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Annak kapcsán, hogy a gyógyultak továbbra is fertőzhetnek-e, az országos tisztifőorvos közölte:

a jelenlegi tudás szerint leginkább abban az időszakba fertőznek a betegek, amikor tüneteket produkálnak, de folynak a kutatások ez ügyben.

A kérdésre, hogy minden tüdőgyulladásos tünetekkel küzdő betegnél elvégzik-e a tesztet, Müller Cecília azt válaszolta, ezt már korábban elrendelte mindazon esetekben, ahol ismeretlen vírusos eredetű volt a megbetegedés, ám eddig egyszer sem igazoltak olyan esetet, amikor tüdőgyulladásos betegnél kimutatták volna a koronavírust.

Újságírói kérdésre Kiss Róbert hangsúlyozta: a nemzetközi teherforgalom szabályainak betartását folyamatosan ellenőrzik. Ezek a járművek csak meghatározott időpontban léphetnek be, a megadott humanitárius korridorokon haladhatnak, és csakis a kijelölt pihenőhelyeken állhatnak meg.

Az arra vonatkozó kérdésre, hogy támogatják-e az ingyenes parkolást, Kiss Róbert jelezte: az Operatív Törzsnek a vonatkozó kormányhatározat nem ad lehetőséget a várakozással kapcsolatos díjfizetési kötelezettség módosítására. – Ilyen jellegű hatáskörrel nem rendelkezünk. Erre a Főváros Önkormányzata jogosult – szögezte le.

Az arra vonatkozó újságírói kérdésre, miszerint mindenhol ellátják-e az önkormányzatok az időseket, Kiss Róbert azt mondta, ez kötelességük, így bíznak abban, hogy minden településen teljesítik is.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs egyik korábbi sajtótájékoztatójának videójából

Hozzászólások

ígéretes
A Pécsett tesztelt japán tablettától két hét alatt meggyógyulhat a koronavírusos beteg
1 perce
Leszámolás a Jobbikban: Sneider Tamás távozik
Mandátumáról nem mond le, független képviselőként folytatja az országgyűlésben.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH LÁSZLÓ 69 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2020. május 30-án 14 órakor lesz a fehérvárcsurgói református temetőben. Gyászoló család
"Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZECSŐDI FERENC a Kereskedelmi és Hitelbank várpalotai fiókjának nyugalmazott igazgatója 2020. május 12-én életének 82. évében végleg megpihent. Végső búcsút 2020 május 29-én 15 órakor veszünk a gárdonyi katolikus temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MOHL LÁSZLÓNÉ szül. Albrecht Mária a Ruhaipari Szövetkezet volt dolgozója 68 éves korában elhunyt. Temetése 2020. május 29-én 14 órakor lesz a székesfehérvári Béla úti temetőben. A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, Csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, Örökké él, kit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÖRÖK SÁNDOR 83 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2020. június 3-án 14 órakor lesz a székesfehérvári Sóstói Római Katolikus temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapám, nagyapám KISS LAJOS 66 éves korában elhunyt. Temetése 2020. május 26-án 14 órakor a székesfehérvári Hosszú temetőben lesz. A gyászoló család
"Csak az idő múlik, feledni nem lehet. Szívünkben örök fájdalom és szeretet." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÉPLI ISTVÁN nyugállományú rendőr főtörzsőrmester, soponyai lakos 2020. május 16-án 68 éves korában rövid ideig tartó súlyos betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. május 27-én, szerdán 15 órakor lesz a soponyai katolikus temetőben. Köszönetünket fejezzük ki azoknak, akik temetésén megjlennek, és gyászunkban osztoznak. Külön köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik betegsége ideje alatt bármely módon segítséget nyújtottak. Gyászoló család
"A jó lelkek csillagként élnek tovább." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ JÁNOSNÉ szül. Jánoki Judit a Fémmunkás vállalat volt titkárnője hosszú betegség után csendesen megpihent. Temetése 2020. május 26-án 15.30-kor lesz a pátkai katolikus temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott. Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy LOVASI ZOLTÁN kőműves mester szárazréti lakos (SZIM nyugdíjasa) 2020. május 13-án életének 79. évében örökre megpihent. Temetése 2020. május 27-én 13 órakor lesz a Béla úti temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk azokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÁCS LAJOSNÉ (Ica néni) a Soponyai Általános Iskola egykori tanítónője 2020. május 13-án életének 83. évében örökre megpihent. Szeretett halottunktól 2020. május 23-án, szombaton15 órakor veszünk végső búcsút a soponyai katolikus temetőben. Emléke szívünkben él. A gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyám, nagymamánk, dédink, anyósom JAKAB GYULÁNÉ szül. Németh Mária 91 éves korában vissza adta lelkét a Teremtőnek. Temetése szűk családi körben lesz megtartva. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH JÁNOS 67 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2020. június 2-án 11 órakor lesz a székesfehérvári Béla úti köztemetőben.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GYENEI SÁNDOR pátkai lakos életének 80. évében 2020. május 2-án elhunyt. Utolsó útjáról, hamvainak végső elhelyezéséről később intézkedünk. Gyászoló család.
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ROSTA ISTVÁNNÉ szül. Sallai Ibolya 2020. 05. 19-én, életének 70. évében örökre megpihent. Temetése 2020. május 23-án 14 órakor lesz a seregélyesi köztemetőben. Gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy SZALKAI SÁNDORNÉ (Ancika), a Fodrász Szövetkezet volt fodrásza, életének 80. évében hosszú betegség után eltávozott közülünk. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. május 29-én, 12.30 órakor lesz a Béla úti Temetőben. Köszönetünket fejezzük ki a velünk gyászolóknak. Gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy SZALKAI SÁNDORNÉ  (Ancika) a Fodrász Szövetkezet volt fodrásza, életének 80. évében hosszú betegség után eltávozott közülünk. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. május 29-én, 12.30-kor lesz a Béla úti Temetőben. Köszönetünket fejezzük ki a velünk gyászolóknak. Gyászoló család
Köszönetet szeretnénk mondani a családtagoknak, munkatársaknak, barátoknak akik OROSZ JÓZSEF búcsúztatásánál jelen voltak és végső nyughelyén koszorút, virágot helyeztek el. Gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, de fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyám, anyósom, nagymamánk, dédnagymamánk Özv. JÁNOSI GYULÁNÉ szül. Pereczes Mária 82 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2020. május 23-án szombaton, 14 órakor lesz a úrhidai temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Csak az idő múlik, feledni nem lehet. Szívünkben örök a fájdalom és a szeretet." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk SCHMIDT LÁSZLÓ halálának 5. évfordulóján. Szerető felesége, fia és menye. Külön emlékezünk születendő unokája helyett, akit Ő onnan fentről is félt, óv, és nagyon szeret.
"Küzdöttél, de már nem lehet, Csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, Örökké él, kit igazán szeretnek." Fájó és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS LÁSZLÓNÉ szül. Brunner Erzsébet 2020. április 18-án életének 80. évében, csendesen megpihent. Utolsó útjára 2020. május 23-án, 13 órakor kísérjük a zámolyi temetőben. Emléke szívünkben örökké él! Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk és dédink ÖZV. KRUPA SÁNDORNÉ szül. Somogyi Rozália 2020.05.13-án 87 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2020.05.21-én 15 óra 30 perckor lesz a polgárdi református temetőben. Gyászoló család
Királynői kegy / 32 perce
II. Erzsébet megengedte Boris Johnsonnak, hogy nála eddzen
Elemzés / 34 perce
Miért volt nagyságrendekkel sikeresebb a védekezés Magyarországon?
Soha nincs két egyforma edény / 34 perce
Halminé Göcs Katalin Ercsiben készíti gyönyörű, hagyományos fazekas tárgyait
Kecskés Zoltán
Ma éjszaka / 54 perce
Együtt izgulhatunk élőben a SpaceX űrhajó kilövésén
Világos beszéd és világos határok szükségesek / 54 perce
Törvénymódosításokat kezdeményez a gyöngyöspatai iskolaügy miatt a Fidesz
Polgármesteri tájékoztatás / 1 órája
Júniusban is ingyenes marad a parkolás Székesfehérváron
feol.hu