Járvány

2020.04.10. 09:45

Operatív Törzs: országos ellenőrzés van érvényben, fokozott fegyelmet kérnek (videó)

Az elhunytak és a fertőzöttek száma is folyamatosan növekszik, egyre több vizsgálatot végeznek – hangzott el a pénteki tájékoztatón.

Forrás: Youtube / M1

Az operatív törzs péntek reggeli sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: a koronavírussal fertőzött betegek száma 1190-re nőtt Magyarországon, és eddig 11-en vesztették életüket a járványban – tudósít a Magyar Nemzet.

Hangsúlyozta:

a megbetegedések növekvő száma miatt nem lehet lazítani a korlátozó intézkedéseken, e a vírus örökítőanyagát kimutatni képes laborvizsgálatokból is többet végeztek, összesen eddig 30 ezret.

A tisztifőorvos arról is beszámolt, hogy a Pesti úti idősotthonban 151 fertőzöttet regisztráltak a gondozottak és az idősek körében, s 126 pozitív tesztet mutató főt szállítottak el a Korányi kórházba, mivel ez volt a legbiztosabb lépés amit megtehettek. Hozzátette: további járványügyi intézkedéseket tesznek további fertőzéses esetek megjelenése esetén, s a többi lakót pedig egyebek mellett rendszeres hőmérőzéssel monitoringozzák. Az otthon dolgozóinak különböző témákra – például a fertőtlenítőszerek helyes használatára – is kitérő képzést tartanak. A Rózsa utcai intézményben, amelynek néhány lakóját szintén a koronavírussal diagnosztizálták, szintén megkezdődtek az ellenőrzések.

Az otthon dolgozóinak különböző témákra – például a fertőtlenítőszerek helyes használatára – is kitérő képzést tartanak. A Rózsa utcai intézményben, amelynek néhány lakóját szintén a koronavírussal diagnosztizálták, szintén megkezdődtek az ellenőrzések.

A sajtótájékoztatót itt megtekintheti:

Talán az egyik legfontosabb változás a csütörtöki naphoz képest, hogy megjelent tegnap a kormánynak az a rendelete, amely a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szól. Ez a rendelet ma 00:00 órától lépett hatályba, és jelentősen átformálja a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályokat – mondta Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője.

Az első és legfontosabb, hogy a kijárási korlátozás időtartama automatikusan meghosszabbodik, és a kormány hetente fogja vizsgálni a meghosszabbított feltételeit az operatív törzs jelentése alapján.

Másik fontos eleme, hogy a piacok nyitva tartásával kapcsolatos szabályokat települési önkormányzatok, fővárosban a kerületi önkormányzatok állapíthatják meg, azzal, hogy biztosítani kell a 65. életévüket betöltött személyeknek azt a külön idősávot, amelyben csak kizárólag ők látogathatják a piacok területét. Emellett nagyon fontos változás, hogy a húsvéti időszakra péntek 00:00 órától április 13-a 24 óráig a polgármesterek a kijárási korlátozás szabályaitól szigorúbb szabályokat is megállapíthatnak. Ennek az a célja, hogy a húsvéti időszakban megakadályozzuk azt, hogy bizonyos helyek olyan gyülekezőhelyekké váljanak, ahol a vírus terjedése felgyorsulhat, vagy olyan települések fertőződjenek meg, ahol esetleg eddig csak minimális számban vagy nem voltak fertőzött betegek – jelentette ki Lakatos Tibor.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, amint meggyógyultak, menjenek vissza dolgozni, mert nagy szükség van a munkájukra.

Lakatos Tibor azt mondta, a húsvéti hétvégén fokozott rendőri ellenőrzésekre kell számítani, és ha valaki nem alapos indokkal hagyta el az otthonát, annak szankciókra kell számítania. Elmondta azt is,

a dohányboltok sem maradhatnak nyitva 15 óra után, mert csoportképző helyekké váltak.

A tisztifőorvos azt mondta, még mindig a fertőzöttek számának növekedési időszakában vagyunk, nemcsak az idősotthonok lakói miatt, így fokozott fegyelmezettségre van szükség.

Továbbra sincs fertőzött a börtönök lakói között – idézte fel a rendőr ezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában