Ország-világ

2021.01.15. 11:06

Új szakaszába ért a védekezés a vakcinák megérkezésével (videó)

Fontos, hogy mindenki regisztráljon az oltásra az erre létrehozott kormányzati oldalon, hiszen ez alapján tudnak majd informálódni a vakcinával kapcsolatos fejleményekről.

Budapest, 2020. június 17. Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszél az operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. A tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette az elmúlt 24 óra legfontosabb adatait. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 166 esetben volt szükség rendőri fellépésre, így már 19 695-re emelkedett az emiatt elrendelt intézkedések száma. Ezek közül 143 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt. A rendőrök 38 esetben figyelmeztetéssel éltek, 41 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, 64 szabálysértőt pedig feljelentettek.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 5, az üzletekben és bevásárlóközpontok területén 18 emberrel szemben léptek fel a rendőrök.

A legfrissebb adatok szerint 12 345 alkalommal ellenőrizték a rendőrök személyesen a hatósági házi karanténban lévőket, és most 2819 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. Jelenleg 25 678-an vannak hatósági házi karanténban, közülük 2725-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – tájékoztatott Kiss Róbert.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy a járvány elleni védekezés új szakaszába érkezett a vakcinák megérkezésével. Jelenleg a Moderna és a Pfizer a két vakcina, amely rendelkezik a szükséges engedélyekkel.

Az oltások jól haladnak, eddig 130 ezer ember oltására elég vakcina érkezett, 106 ezer már megkapta a védőoltást.

Arra kérik az egészségügyi dolgozókat, hogy mindenki regisztráljon, hogy megkaphassák a védőoltást. Szintén fontos a lakosság számára, hogy regisztráljanak az oltásra az erre létrehozott kormányzati oldalon, hiszen ez alapján tudnak majd informálódni a vakcinával kapcsolatos fejleményekről.

Galgóczi Ágnes, kérdésekre válaszolva elmondta, hogy már zajlik az idős otthonokban a dolgozók és a lakók oltása, hétvégén már a Moderna-vakcinával is oltani fognak a Pfizer-vakcina mellett.

Borítókép: Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszél az operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában