Járvány

2021.08.25. 22:07

Kötelezővé tették az oltás felvételét a katonák számára az Egyesült Államokban

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter elrendelte, hogy a haderő azon tagjai, akik még nem kapták meg a koronavírus elleni védőoltásukat, „azonnal kezdjék el” a vakcinák felvételét – derült ki egy, a Pentagon által szerdán közzétett hivatalos állásfoglalásából.

„A nemzet megvédéséhez egészséges és bevetésre kész haderőre van szükségünk. Az elnök támogatásával, valamint egészségügyi szakértőkkel és a katonai vezetéssel folytatott alapos konzultációt követően megállapítottam, hogy a koronavírus elleni kötelező védőoltás szükséges a haderő és az amerikai nép védelméhez” – fogalmazott Austin.

A Pentagon egyelőre nem határozott meg pontos ütemtervet arról, hogy mikorra kell a katonáknak felvenniük az oltásokat, de a tárcavezető utasításba adta, hogy „ambiciózus határidőt” szabjanak ki a végrehajtásra. A védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint a Nemzeti Gárda, a készenléti egységek és az aktív szolgálatot teljesítő katonák között nagyjából 800 000-en még nem kapták meg a Covid-19 elleni védőoltást.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina hétfőn megkapta a teljes jóváhagyást az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA). Ez többek között azt jelenti, hogy mostantól az oltóanyag nem csak egészségügyi veszélyhelyzetben használható. Az intézkedés következtében a védelmi minisztérium szerepeltetheti ezt a koronavírus elleni szérumot azon 17 kötelező oltás listáján, amelyet a hadsereg tagjainak fel kell venniük, amikor belépnek a katonaság kötelékébe, vagy mielőtt külföldre küldik őket.

A Pentagon feljegyzése szerint a haderő tagjai azokon a támaszpontokon is beadathatják maguknak az oltásokat, ahol szolgálatot teljesítenek, de önállóan is gondoskodhatnak a vakcina felvételéről. A tárca szerint elegendő készlettel rendelkeznek ahhoz, hogy „kielégítsék a keresletet”. Az amerikai sajtóban megszólaltatott szakértők azonban úgy vélik: a Nemzeti Gárda esetében kihívást jelenthet az utasítás végrehajtása, ugyanis ők az ország különböző szegleteiben teljesítenek szolgálatot, és havonta csak egyszer gyűlnek össze a kötelező gyakorlatozásra.

Az amerikai haderő körében – ahogyan a civil lakosság esetében is – egyre többen szorulnak kórházi kezelésre, illetve veszítik életüket a koronavírus miatt. A múlt hónapban 25-ről 34-re, azaz több mint harmadával nőtt a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben meghalt katonák száma.

John Kirby, a Pentagon szóvivője, szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a parancsnokoktól elvárják, hogy „szakértelemmel és együttérzéssel” hajtsák végre az oltásra vonatkozó utasítást. Kirby hozzátette: azok számára, akik ellenzik az oltást, lehetőséget teremtenek, hogy konzultáljanak az orvosokkal és a feletteseikkel. A szóvivő szerint a katonák így nagyobb eséllyel értik majd meg, hogy milyen kockázatnak teszik ki önmagukat és bajtársaikat, ha nem veszik fel az oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában