Légszennyezettség

2019.05.14. 22:27

Környezetvédelmi szükségállapotot rendeltek el Mexikóvárosban

A kedden bejelentett intézkedésre a napok óta tartó bozóttüzek, a meleg időjárás és szélcsend nyomán felszabadult szálló por miatt volt szükség.

A légszennyezettség magas szintje miatt a város környezetvédelmi bizottsága felszólította a lakosságot a gépkocsihasználat csökkentésére, illetve arra is, hogy kerüljék a szabadtéri sportolást és tartsák zárva ablakaikat.

Mexikóvárost és környékét, ahol csaknem 22 millióan élnek, napok óta sűrű porfelhő borítja. A főváros körül több mint ötven bozóttüzet regisztráltak a hatóságok.

Mivel Mexikóváros egy völgykatlanban fekszik, a kipufogógázok és a füst csak nehezen tud elvonulni. Ráadásul tavasszal – a hőmérséklet növekedésével, illetve a novembertől májusig tartó csapadékmentes időszak miatt – a levegő minősége gyakran rossz.

A városi környezetvédelmi bizottság a többi között megtiltotta a további légszennyezéssel járó útépítési munkálatokat, a kályhák használatát, valamint a tűzijátékot is. Amennyiben azonban a szállópor mértéke tovább emelkedik, további korlátozásokra lehet számítani, amelyek mindenekelőtt a városi autós közlekedést és az ipari termelést érinthetik.

A szálló por azoknak a levegőben eloszlott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagoknak a gyűjtőneve, amelyek apró méretüknél fogva mélyen behatolnak a tüdőbe, és egészségkárosodást okoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában