Ország-világ

2021.08.17. 21:46

Korábban a Honvédségben szolgáltak a Kabulban rekedt magyarok

Több magyar rekedt az afgán fővárosban, akik arra várnak, hogy kimenekítsék őket. Egy biztonsági cég 26 magyar alkalmazottja a holland nagykövetséget védte.

US soldiers stand guard at the Kabul airport in Kabul on August 16, 2021, after a stunningly swift end to Afghanistan's 20-year war, as thousands of people mobbed the city's airport trying to flee the group's feared hardline brand of Islamist rule. (Photo by Wakil Kohsar / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Wakil Kohsar

Több magyar rekedt az afgán fővárosban, akik arra várnak, hogy kimenekítsék őket. Az erről szóló hírt a Külgazdasági és Külügyminisztérium is megerősítette – írja az Origo a Hír TV beszámolója alapján.

Az elmúlt években Hollandia afganisztáni nagykövetségének védelmét egy magyar érdekeltségű dubaji cég látta el. A vállalatnak 26 olyan alkalmazottja van, akik magyar állampolgárok. A külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy a kihozatalukról hazánk már megállapodott egy katonai szövetségessel. Más magyar állampolgárok is jelentkeztek a minisztériumnál, kihozataluk pontos részleteit azonban biztonsági okokra hivatkozva nem hozzák nyilvánosságra.

A Világgazdaság azonban megírta, hogy az ATV értesülései szerint a britek szállítják el a 26 fős magyar csapatot, a hírek szerint Amsztredamba. Az ATV híradásából az is kiderül, hogy

a fegyveres biztonsági szolgálatot ellátó csapat nagyobbik része korábban a Magyar Honvédség katonája volt.

Azt is tudni vélik, hogy a kimentésre várva a kabuli repülőtér biztosítására is igénybe vették őket.

Borítókép: Amerikai katonák biztosítják az evakuálási műveleteket a kabuli nemzetközi repülőtéren 2021. augusztus 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában