Ország-világ

2021.06.17. 15:37

Kocsis Máté: Gyurcsány Ferenc potenciális veszélyforrás Magyarországnak

Reális lehetőség van az öt és fél százalékos növekedésre, de keményen meg kell dolgozni érte – mondta Kocsis Máté a kormánypártok debreceni frakcióülésén tartott sajtótájékoztatóján, és kifejtette: ha ezt sikerül elérni, világszerte példátlan léptékű népjóléti intézkedéseket hajthat végre a kormány. A Fidesz frakcióvezetője szerint meg kell akadályozni, hogy az ország számára veszélyt jelentő baloldali vezér, az erőszakos, az országot kiárusító politikájáról ismer Gyurcsány Ferenc visszatérjen a hatalomba.

Debrecen, 2021. június 17. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetõje a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett ülésérõl tartott debreceni sajtótájékoztatón 2021. június 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A kormánypártok kihelyezett frakcióülésének fő témája a gazdaság újraindítása volt, ami a járvány utáni időszak fő feladata lesz – mondta az eseményről tartott sajtótájékoztatón Kocsis Máté, és ismertette, hogy a hagyományoknak megfelelően szerdán este Orbán Viktor adott általános tájékoztatást a képviselőcsoportok tagjainak – írja a Magyar Nemzet.

A Fidesz frakcióvezetője arról is tájékoztatott, hogy a miniszterelnök mellett meghallgatták Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek és Pintér Sándor belügyminiszternek a járványkezelésről szóló beszámolóját, továbbá Novák Katalinnak a társadalmi élet újraindításával megbízott operatív törzs és Szijjártó Péternek, a gazdaság újraindításáért felelő operatív törzs vezetőinek a tájékoztatását is.

Kocsis Máté, a Fidesz (b) és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a frakciószövetség kihelyezett üléséről tartott debreceni sajtótájékoztatón 2021. június 17-én
Fotó: Czegédi Zsolt / MTI

Kocsis Máté kijelentette:

azzal, hogy az oltásoknak köszönhetően mintegy másfél hónappal korábban indítottuk újra a magyar gazdaságot, mint más uniós országok az övékét, nagyjából egy százalék többlet a növekedésben reménykedhetünk, aminek óriási jelentősége lesz abban, hogy a válság előtti szintre térhessen vissza a gazdaság az év végére.

Ha a járvány előtti 5,1 százalékos szintet meghaladó növekedés lesz, amit a frakció megalapozottan vár, akkor lehet beszélni a munkát terhelő adók csökkentéséről, ami bérnövekedéshez vezet majd, valamint a 200 ezer forintos minimálbér és 260 ezer forintos diplomás minimálbér bevezetéséről – fejtette ki a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté arról is beszélt, hogy nyugdíjprémiumot kapnak majd az idősek, kompenzálják őket az infláció miatt, és folytatják a 13. havi nyugdíj visszaépítését. Emellett 5,5 százalékos növekedés elérése esetén lehetőség nyílik a családi adó-visszatérítésre is, ami révén a gyermeket nevelők visszakaphatják a tavaly befizetett szja-t, és a 25 év alattiak adóját pedig adóját pedig eltörlik. A fegyveres szervek tagjai pedig megkapják hathavi fegyverpénzüket. Ezek a világon példátlan intézkedések – hangoztatta a politikus. A frakcióvezető kijelentette, hogy a frakció álláspontja alapján minderre teljesen reális lehetőség van, de keményen meg kell dolgozni érte.

„Egyetértési pontokat kell találni a járvány után, amire jó és bevett eszköz a nemzeti konzultáció”

– mondta kocsis Máté, aki szerint a járvány után az élet nem úgy tér vissza, mint amilyen korábban volt. Veszélyesebb világ jön, a járványok és a népvándorlások kora következik, és egyre élesebb verseny lesz a beruházásokért.

Az országot ezért minden létező gazdasági eszközzel meg kell erősíteni, és az ehhez meghozandó döntésekben segíthet majd a nemzeti konzultáció – vélekedett a frakcióvezető.

Kocsis Máté beszámolt róla, hogy a frakciók kérték a kormányt a hitelmoratórium fenntartására, amit a bankok most már kivezetnének. Hozzátette: remélik, hogy ebben kérdésben a legnehezebb helyzetben lévők számára kedvező döntés születik majd. A nemzeti konzultációnak ezért egy erre vonatkozó kérdés is része lesz – tette hozzá.

Szóba került a baloldal is a frakcióülésen – számolt be a politikus, és elmondta, a frakciók tagjai szerint a járvány és a népvándorlás mellett az is reális veszély, hogy Magyarországon a múlt tér vissza.

Gyurcsány Ferencre ismerve korábbi erőszakos, az országot kiárusító politikáját, potenciális veszélyforrásként tekintenek Magyarország számára – erősítette meg a frakcióvezető, és hozzátette: a DK elnöke vezeti most a baloldalt, és mellette epizódszereplők vannak csupán.

„Ott van a főpolgármester úr is, „aki minden küszöbben orra bukik” de, Gyurcsány Ferenc osztja a lapokat, és határozza meg a szerepeket a baloldalon, ezért arról szól majd a 2022-es választás, hogy visszatér-e a gyurcsányi politika” – fejtette ki Kocsis Máté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában