közel-kelet

2018.12.26. 13:45

Kocsis Fülöp: legyőzhetetlenek a keresztények

Az isteni erő a legkiszolgáltatottabb helyzetben is megjelenik.

Szándékosan tartanak fenn káoszt a Közel-Keleten a nyugati nagyhatalmak. Számukra nem éri meg, hogy béke legyen a térségben, és nem számít az sem, hogy ennek a kereszténység esik áldozatául. Erről beszélt az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája.

A görögkatolikus püspök szerint a személyes kapcsolattartás és együttérzés lehet valós segítség.

Kocsis Fülöp jelmondata az erőm a gyöngeségben. Milyen útmutatót ad önnek és milyen útmutató lehet a hívek számára a Pál apostol korinthoszi leveléből származó hitvallás? – tette fel a kérdést Szabó Anett.

Számára a szentpáli mondat kettős tartalmú. Egyrészt, amikor Szent Pál nagyon megfáradva arra kérte az Urat, szabadítsa meg őt a szenvedéstől, akkor mondta ezt. Vagyis az Úr fel tudja használni a gyöngeséget is hozzátéve a saját erejét.

Ezért mondja azt, hogy az isteni erő az emberi gyöngeségen keresztül hat – reagált a görögkatolikus püspök, hozzátéve, a másik értelmezés szerint az ő ereje is a gyengeségben van.

Amikor az ember nagyon gyöngének érzi magát, ha bízik Istenben, akkor megmutatkozik az erő

- fogalmazott.

Kocsis Fülöp sosem érzi magát eléggé felkészültnek, az Úr mégis kivétel nélkül mindig kisegíti. Azt látja, ha nem tud teljesíteni, akkor a gyöngeségét használja fel az Úr arra, hogy közvetítse az üzenetét. Az elmúlt esztendőkben többször járt Szíriában és Libanonban és az ottani szenvedés és megpróbáltatás ugyanezt igazolta a számára.

Döbbenetes erejük van az ottani teljes kiszolgáltatottságban élő keresztényeknek – osztotta meg a tapasztalását. Az Úristen olyan belső erővel jutalmazza őket, amely minden földi erőtlenséget legyőz.

A keresztények vére mag, amelyet ha elvetnek, új életek sarjadnak belőle – idézte az érsek Tertulliánuszt.

A keresztények azért legyőzhetetlenek, mert ez az isteni erő a legkiszolgáltatottabb helyzetben is megjelenik – jelentette ki Kocsis Fülöp.

Nem nevezné vallásháborúnak a szíriai háborút, mert nem vallási eszmékért küzdenek,

hanem nyugati nagyhatalmak, pénzhatalmak szándékoltan fenntartják azt a káoszt, amelyből hasznot húznak.

Ettől nem csak a keresztények, hanem a muszlimok is szenvednek. A szíriai háború, nem Szíria belháborúja, hanem

egy Szíriában mesterségesen fenntartott háborús helyzet, amelynek a kárvallottjai leginkább a keresztények.

Az eszköz pedig a könnyen fanatizálható muszlim vallású emberek, akik terroristákká váltak és elsősorban a keresztényeket támadnak – magyarázta.

Ehhez a nyugati nagyhatalmaktól kapnak pénzt és fegyvert. Nyugatról egyfelől hatalmas humanitárius segélyek, másrészről pedig fegyverek érkeznek.

Erről személyesen volt alkalma meggyőződni az érseknek.

Szabó Anett kérdésére, miszerint létezik-e adekvát megoldás a problémára, az érsek-metropolita kifejtette: a nagyhatalmaknak – ahol a pénz van – egyáltalán nem érdeke az, hogy béke legyen.

Sőt! Ki kell mondani, hogy a káoszteremtés jól jövedelmez azoknak, akik a káoszból a fogyasztáson, a keresztény értékek lerombolásán keresztül hasznot tudnak húzni. Hiú ábránd azt gondolni, hogy mindenki békét akar. Ilyen soha nem lesz. Ugyanakkor nagyon sokat tehetünk, például a személyes kapcsolattartás és együttérzés által

-fogalmazott.

A teljes beszélgetés:

 

Borítókép: Kocsis Fülöp az Echo Tv Napi aktuális című műsorában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában