gyűrűzik az ügy

2019.03.04. 14:22

Kínában kémkedéssel és államtitkok eltulajdonításával vádolnak kanadaiakat

Kovrigot és Spavort decemberben vették őrizetbe Kínában, az után, hogy Kanadában amerikai kérésre őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját.

A kínai hatóságok kémkedéssel és államtitkok eltulajdonításával vádolják az országban tavaly decemberben letartóztatott két kanadai állampolgárt, Michael Kovrig volt diplomatát és Michael Spavor üzletembert – jelentette hétfőn a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi politikai és jogi bizottságának közleménye szerint Kovrig bizalmas, hírszerzési információk után kémkedett, és el is tulajdonított ilyen adatokat. A volt diplomatát fő kapcsolttartója, Spavor látta el hírszerzési információkkal – tette hozzá a bizottság, amely nem szolgált részletekkel.

„Kína jogállam, és határozottan le fog csapni a nemzetbiztonságát súlyosan aláásó bűncselekményekre” – hangsúlyozták a kínai hatóságok.

Kovrigot és Spavort tavaly decemberben vették őrizetbe Kínában, az után, hogy Kanadában amerikai kérésre őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját, akit Washington egyebek között az Irán elleni szankciók megsértésével vádol. Menget később óvadék ellenében szabadon engedték.

Bár Kína elutasította a két eset közötti feltételezett kapcsolatot, a Reuters hírügynökségnek szakértők és egykori diplomaták azt mondták: kétségük sincs afelől, hogy Kína arra használja fel a két kanadai állampolgár esetét, hogy nyomást gyakoroljon Kanadára.

A korábbi diplomata Kovrig a Nemzetközi Válságcsoportnak (ICG) dolgozik, amely visszautasította, hogy bármi köze lenne kémkedéshez. A Reuters hírügynökség információi szerint Kovrig magyar állampolgársággal is rendelkezik. Spavor üzletember, aki kapcsolatot ápolt az észak-koreai kormány több tagjával is.

Meng ügyvédei hétfőn közölték, hogy ügyfelük beperelte a kanadai államot, mert szerinte súlyosan megsértették alkotmányos jogait, amikor tavaly decemberben őrizetbe vették.

Washington januárban kérte Meng – a cég alapítójának lánya – kiadatását, arra hivatkozva, hogy ő és a Huawei megsértette az Irán ellen hozott amerikai szankciókat, banki csalást követett el, és ellopott amerikai ipari és kereskedelmi titkokat.

A kanadai igazságügyi minisztérium pénteken bejelentette: Washington elegendő bizonyítékot mutatott be ahhoz, hogy megkezdjék a kiadatási eljárást. Ennek első lépéseként március 6-án meghallgatást tartanak, amikor kitűzik a kiadatást kimondó következő meghallgatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában