Járvány

2021.03.03. 22:22

Kína Sinopharm oltóanyagot szállít Csehországnak

A csehek eddig csak az Európai Unióban engedélyezett vakcinákat használták.

Kína Milos Zeman cseh államfő kérésére koronavírus elleni Sinopharm vakcinát szállít Csehországnak – közölte Jirí Ovcácek, cseh elnöki szóvivő szerda este a Twitteren.

Ovcácek szerint az államfőt Andrej Babis miniszterelnök kérte meg arra, hogy forduljon Kínához a Sinopharm vakcina ügyében.

„A köztársasági elnök eleget tett a kérésnek, és levelet írt a kínai elnöknek. A pekingi cseh nagykövetség jelentése szerint a kínai fél úgy döntött, hogy haladéktalanul eleget tesz a cseh kérésnek” – áll a rövid bejegyzésben.

A bejegyzésből nem derül ki, hogy mennyi vakcinát szállít Kína Csehországnak, ahol jelenleg nagyon súlyos a járványhelyzet, és az egészségügy oltóanyaghiánnyal küzd.

Szerda este jelentette az IHNED.cz cseh hírportál jól értesült forrásokra hivatkozva, hogy Csehország, Szlovákia és Ausztria soron kívül egyenként százezer adag Pfizer/BioNTech vakcinát kap az Európai Unió többi tagállamától.

Andrej Babis cseh kormányfő az értesülést később a Twitteren megerősítette. Babis szerint az uniós tagállamok szerdán döntöttek erről a lépésről, a vakcinákat pedig a jövő héten szállítják ki az említett három országba.

Az IHNED.cz értesülései szerint a három állam támogatását az tette lehetővé, hogy a Pfizernek sikerült növelnie és meggyorsítania a vakcinák előállítását.

Eközben a cseh egészségügyi minisztérium elutasította az Egyesült Arab Emírségek ajánlatát egymillió AstraZeneca vakcina szállítására. Ezt Tomás Petrícek cseh külügyminiszter mondta el a Respekt.cz hírportálnak. Petrícek szerint az elutasítás oka az volt, hogy a felajánlott vakcinákat Indiában gyártották, és használatukra az Európai Unió nem adott engedélyt. Andrej Babis később elhatárolta magát Patrícek kijelentésétől, és azt állította, hogy „az ajánlat nem volt komoly”.

Csehországban szerda estig több mint 700 ezer személyt oltottak be koronavírus elleni vakcinával. A csehek eddig csak az Európai Unióban engedélyezett vakcinákat használták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában