Együttműködés

2018.08.30. 15:33

Kína cáfolja, hogy katonákat telepítene Afganisztánba

Valótlanok azok az állítások, amelyek szerint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg katonák százait telepítené Afganisztán keleti részére – jelentette ki Vu Csien ezredes, a kínai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön.

Kínának rövid közös határszakasza van Afganisztánnal, és régóta aggódik amiatt, hogy az országban dúló erőszak és állandó instabilitás átszivároghat a zömében muszlim ujgurok lakta, nyugat-kínai Hszincsiang tartományba.

Vu azonban rámutatott: más nemzetekhez hasonlóan Kína is abban nyújt segítséget Afganisztánnak, hogy növelje védelmi kapacitásait, különösen a terrorizmus ellen folytatott küzdelem terén. A két ország között egyszerű katonai és biztonsági együttműködés áll fenn – hangsúlyozta a szóvivő.

Janan Mosazai, Afganisztán Kínában állomásozó nagykövete elmondta: Peking segítséget nyújt a terrorizmus elleni műveletekért felelős hegyi osztag megalakításához, de a folyamatnak nem része, hogy kínai csapatok afgán területen tevékenykedjenek.

A South China Morning Post hongkongi napilap szerdán jelentette, hogy Kína megkezdte első afganisztáni katonai kiképző támaszpontjának építését az Afganisztánt Kínával összekötő, Tádzsikisztánnal és Pakisztánnal határos Vakhan-folyosóban, elkészülte után pedig a kínai hadsereg várhatóan egy zászlóaljat vezényel a támaszpontra.

Számos korábbi alkalommal jelentek már meg beszámolók arról, hogy Kína katonai jelenlétet akar kiépíteni Afganisztánban, de Peking ezt minden alkalommal cáfolta. A védelmi minisztérium januárban tagadta azt a híresztelést, miszerint katonai bázist építene nyugati szomszédja területén, még korábban pedig azt cáfolta, hogy ott kínai katonai járművek járőröznének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában