bizonyíték nélkül

2017.12.30. 12:35

Kilenc év után szabadult egy hamisan megvádolt pakisztáni férfi

Kilenc év után szabadult ki a börtönből egy istenkáromlásért elítélt férfi Pakisztánban, miután a legfelsőbb bíróság pénteken kimondta: nincs bizonyíték a bűncselekményre.

A bíróság azt is kimondta: Mohamed Mansát hamisan vádolták meg istenkáromlással. Az eredeti ítélet életfogytiglani börtönbüntetés volt.

A férfit 2008 szeptemberében vették őrizetbe Pandzsáb tartományban, miután a helyi hitszónok arról értesítette a hatóságokat, hogy a férfi „megszentségtelenítette a Koránt”. 2009-ben a helyi bíróság ítélte életfogytiglani börtönre, majd ezt öt évvel később a másodfokú bíróság is helyben hagyta.

Jogvédők szerint Pakisztánban sokan kihasználják a büntető törvénykönyv istenkáromlásról szóló paragrafusát, és bárkit feljelentenek, akivel nézeteltérésük van. Istenkáromlásért akár halálbüntetés is kiszabható Pakisztánban, de sokan meg sem érik az ítélethirdetést, mert még előtte meglincselik őket.

Több olyan embert is meggyilkoltak már az országban, aki amellett szállt síkra, hogy az istenkáromlást büntető paragrafust el kell törölni vagy meg kell változtatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában