Kettős csapás

2020.11.04. 13:55

Kifosztották a boltokat a görögországi földrengés után a migránsok

A katasztrófán nyerészkedtek a görögországi illegális bevándorlók. A földrengés és az azt követő szökőár miatti kiürítések során kirohantak a fogadóközpontból, és fosztogatásba kezdtek a közeli üzletekben.

SAMOS, GREECE - OCTOBER 31 : A car is damaged in the village of Vathy, on October 31, 2020, a day after a powerful earthquake struck parts of Greece and Turkey's western coast. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency / AFP

Fotó: Ayhan Mehmet

Görögország szigeteit földrengés rázta meg a hétvégén, amelyet özönvíz követett, és amely miatt Szamosz szigetén több helyen evakuálni kellett a lakosságot. Az üresen álló boltokat azonban hamar megtalálták helyi befogadó-központban várakozó migránsok, akik kihasználva a káoszt csoportokba verődtek és fosztogatni kezdtek – hívta fel az esetre a figyelmet a V4NA hírügynökség.

Az esetet később a hatóságok elkezdték kivizsgálni, azonban mivel a katasztrófa miatt erőforrásaik fogytán voltak, a legtöbb elkövető elmenekült az ellopott árucikkekkel. Eddig mindössze egy letartóztatásról számoltak be a hatósági jelentések.

This morning at 4am a fire broke out in " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Vathy camp, #Samos. MSF deployed a team to support with the needs on the ground. The fire is now out & there have been no injuries reported. It is clear: Vathy camp is not a safe place – people must be evacuated to safe accommodation now. pic.twitter.com/EsAJFvhFXZ

Mindeközben, ettől szinte teljesen eltekintve, a migrációt támogató NGO-k, mint például az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet, ismét támadást indított a görög kormány ellen, amiért Szamosz szigetén véleményük szerint nem biztosítanak megfelelő körülményeket a tömegesen oda érkező bevándorlóknak. Bár információik szerint egy migránsnak sem esett baja a földrengés során, hétfő hajnalban tűz ütött ki a szigeten lévő befogadótáborban, ami miatt az NGO azt „nem biztonságosnak” ítélte és azonnali evakuációt kért. Az egyelőre nem derült ki, hogy mi okozta a tüzet.

Borítókép: A földrengés során megrongálódott autó, a pusztítás nyomai és járókelők Szamosz szigetén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában