Csempészet

2018.02.16. 07:51

Kétmilliárd forintnyi jogsértő cigarettát foglaltak le tavaly a hatóságok

Bár volt már példa arra, hogy az ukrán határ mentén egyesek drónnal juttatták át az illegális dohányárut a határon, a csempészek egyelőre inkább a régebbi, bevált módszereket alkalmazzák. Az adóhivatal ugyanakkor már rendszeresen vet be drónt az illegális dohánykereskedelem megakadályozásáért.

Tiszakóród, 2013. május 13. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és pénzügyõr járõrei egy autót ellenõriznek a magyar-ukrán határ közelében, Tiszakóród határában 2013. május 10-én. A cigaretta autóban történõ csempészése már nem gyakori, de még mindig napi szinten elõfordul. MTI Fotó: Balázs Attila

Bőven túllépte a kétmilliárd forintot annak az illegális dohányárunak az értéke, amelyet tavaly vontak ki a hazai feketepiacról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei és pénzügyi nyomozói – írja pénteki számában a Magyar Idők. A legnagyobb tételt az a 37 millió szál cigaretta adta,  amelynek értéke 1,9 milliárd forint lehetett. Ehhez társult nagyjából 17 tonna különféle fogyasztási dohány a maga több mint 200 millió forintos feketepiaci értékével.

„Az illegális dohánypiac szereplői mostanában is a megszokott, begyakorolt módszerekben bíznak a leginkább” – mondta  a lapnak a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára. Molnár Tamás szerint a déli határszakaszon főként az autókat használják csempészetre, az északkeleti határszakaszon pedig inkább a Tiszán úsztatással próbálkoznak. De nemegyszer az adóhatóság teherautó- vagy vonatröntgenje is hatékony a jogsértések leleplezésében.

„Akadt ugyanakkor korábban egy érdekes, újszerűnek nevezhető eset is” – jegyezte meg Molnár Tamás. Az északkeleti határszakaszon egy helybeli állampolgár zúgásra lett figyelmes, majd kisebb puffanást hallott, hamarosan pedig egy drón húzott el felette. A helyszínre érkező rendőrök 220 doboz cigarettát találtak a közelben.

Hasonló megoldással újabban nem találkozott az adóhivatal, amely azonban már alkalmaz pilóta nélküli repülő eszközt: 2015-ben uniós forrásból húszmillió forintért vásárolt drónt. A repülő eszközön található felvevőkészülék már sikeres rajtaütéshez is hozzásegítette az adóhatóság munkatársait.

Borítóképünkön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és pénzügyőr járőrei egy autót ellenőriznek a magyar-ukrán határ közelében, Tiszakóród határában.

MTI Fotó: Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában