Aggasztó

2020.02.27. 10:02

Késsel jár iskolába sok gyerek Hollandiában

Kést hordanak magukkal a holland középiskolások Amszterdamban, Rotterdamban és más városokban, hogy meg tudják védeni magukat a rivális kölyökbandáktól, de a petárdás robbantásoktól sem riadnak vissza.

Forrás: Shutterstock

Aggasztóan megnőtt az elmúlt hónapokban azoknak a hollandiai középiskoláknak a száma, ahol késeket vagy machetét találtak a diákoknál – számol be a V4NA a holland Het Parool hírportál értesülései alapján..

A 13-16 éves fiatalok elmondásuk szerint azért vittek magukkal szúró-vágó eszközöket az iskolába, hogy meg tudják védeni magukat a rivális bandákkal szemben.

Decemberben egy Amszterdam Jordaan városrészében található kollégiumban okoztak tüzet és riadalmat a fiatalok, amikor tűzijátékot robbantottak a vécében.

Néhány nappal később megismételték a veszélyes mutatványt a kollégium bejáratánál is.

Mariëtte van Leeuwen, a 30 speciális középiskola felügyeletét ellátó iHUB igazgatója szerint

„több fegyveres incidens történt az elmúlt három hónapban, mint a megelőző három évben összesen”.

Az érintett középiskolákban biztonsági kamerákkal igyekeznek elejét venni az erőszakos cselekményeknek, de van olyan intézmény is, ahová biztonsági őröket kellett állítani.

A holland iskolafelügyelet a szülők és a rendőrség segítségét kérte az egyre aggasztóbb helyzet megoldására. Speciális képzést indítottak iskolapedagógusok számára, akiknek a feladata, hogy beszélgetések keretében rávegyék a fiatalokat, hogy ne vigyenek magukkal fegyvert az iskolába.

Rotterdam polgármestere 2500 eurós bírsággal büntetné azokat a szülőket, akiknek a gyerekénél második alkalommal is kést, fegyvert vagy petárdát találnak.

Címkék#Hollandia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában