FUEN

2018.06.21. 16:42

Később nyújthatják be a Minority SafePack javaslatcsomagot

A Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) azt fontolgatja, hogy csak a jövő évi európai parlamenti választások után felálló új Európai Bizottságnak nyújtja be a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésben megfogalmazott javaslatokat.

Erről Vincze Loránt, a FUEN erdélyi elnöke beszélt a páneurópai szervezet hollandiai Leeuwardenben tartott 63. kongresszusának csütörtöki nyitónapján. Az elnök beszédét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hírlevele idézte.

Vincze Loránt kijelentette, a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés 1,32 millió aláírója nem elégedhet meg pusztán azzal, hogy az aláírásokat és a kezdeményezésben megfogalmazott törvényjavaslatokat benyújtják az Európai Bizottsághoz.

„Mielőtt ezt megtennénk, biztosítékokra van szükségünk arról, hogy az őshonos kisebbségek jogainak biztosítása elérhető cél, hogy javaslatcsomagunk támogatásra talál, és nem egy hivatalos dokumentum lábjegyzeteként végzi”

- idézte a közlemény a FUEN elnökét.

Vincze Loránt közölte: a FUEN arra kéri az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen valós párbeszédet a kisebbségi kezdeményezés tartalmáról.

„Amennyiben az EB támogatja ezeket az elképzeléseket, a kezdeményezők ősszel benyújtják az aláírásokat az uniós intézménynek. Amennyiben azonban nem kapnak pozitív választ a megkeresésre, fontolóra kell venniük, hogy kivárják az európai választásokat és az ügynek remélhetőleg kedvezőbb összetételű Európai Parlament és Európai Bizottság felállását. Az európai polgári kezdeményezés intézményének szabályzata lehetőséget biztosít erre”

- áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában