rmdsz

2019.01.19. 18:48

Kelemen Hunor: a román EU-elnökség fő célja a schengeni csatlakozás kell legyen

Az Unió önmagában nem rossz, viszont nem helyes az, ahogyan egyes bürokraták vezetik.

Kelemen Hunor szerint az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia legfontosabb célja az ország schengeni csatlakozása kell legyen.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a szövetség Beszterce megyei küldötteinek tanácskozásán beszélt erről szombaton, szavait az RMDSZ hírlevele idézte.

Az RMDSZ elnöke szerint az európai parlamenti választás legnagyobb tétje, hogy az unió reformjának az elszenvedője lesz-e a magyarság, vagy megpróbálja alakítani ezt a változást. Hozzátette: az RMDSZ érdeke, hogy egy erős magyar frakció legyen az Európai Néppárton (EPP) belül, és úgy vélte, van esély arra, hogy a német után a magyar néppárti képviselet legyen a legnépesebb.

A politikus szerint az elmúlt években erősödött az euroszkepticizmus a közösségben, de hozzátette: nem igaz, hogy az uniós csatlakozásnak ne lennének eredményei. Ezek sorában az utazás és a munkavállalás szabadságát, az infrastruktúra fejlesztését, a pályázati lehetőségeket és a gazdáknak nyújtott támogatásokat említette.

Az elmúlt száz évben nem volt még olyan, hogy a gazdáknak adtak is volna valamit: mindig elvettek tőlük – állította kontrasztba a múlttal az EU-s támogatásokat Kelemen Hunor.

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezést útépítésnek nevezte, amely révén, reményei szerint, egy európai kisebbségvédelmi törvény születik meg.

Összegyűjtöttünk 1 millió 300 ezer aláírást, hogy a májusi választás után az Európai Bizottság elé terjesszük kéréseinket. Európát meg kell reformálni: az Unió önmagában nem rossz, viszont nem helyes az, ahogyan egyes bürokraták vezetik, és gondolkodnak az emberek sorsáról valahol messze, egy elefántcsonttoronyban – hangoztatta az RMDSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában