Járvány

2020.05.12. 14:27

Kásler Miklós: minden körülmények között helytállnak a magyar ápolók

A mintegy 70 ezer magyar ápoló helytáll a világjárványok alkalmával, a bakteriális és vírusbetegségek elhárításában, továbbá a mindennapos kórházi munkában jelen pillanatban is – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere az ápolók nemzetközi napja alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón, Budapesten.

Budapest, 2020. május 12. Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelõs miniszterelnöki megbízott (b) és Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere az ápolók nemzetközi napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erõforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. május 12-én. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Kásler Miklós kiemelte, a kormány feladata a megfelelő munkakörülmények és anyagi feltételek biztosítása, így az ápolók bére 2010-hez képest 2022-re megközelítőleg a háromszorosára emelkedik. Emellett a kormány bruttó félmillió forintos bérkiegészítést ad a járványügyi időszakban végzett hősies munkájuk elismerésére.

Nővérszállók és ösztöndíj

Hozzátette, hogy a közeljövőben tizenhárom megyei és egy városi kórház 16 helyszínén újulnak meg vagy épülnek nővérszállók 8,8 milliárd forint uniós forrásból, ami csaknem 1600 szakdolgozó életkörülményeit javítja.

Ösztöndíjprogramokat is indítottak az ápolóknak. A Mihalicza-program részeként 2017-től 247 hallgató részesült támogatásban, félévenként 320 ezer és 640 ezer forint közötti összegben. A pályaválasztást támogató program keretében pedig várhatóan 3200 tanuló részesülhet ösztöndíjban, a projekt 4,4 milliárd forintból valósul meg.

Szívvel és lélekkel

A miniszter az egészségügyben dolgozók helytállását megköszönve úgy fogalmazott, hogy

míg az orvosok jelentik az egészségügy „agyát”, az ápolók a „szívet és a lelket”.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott arról szólt, hogy köszönettel tartozunk a mintegy 70 ezer ápolónak, akik honfitársaink egészségét óvják és életeket mentenek.

„Áldozatos és felelősségteljes munkájukat sokszor nehéz helyzetben végzik, különösen igaz ez most, a koronavírus-járvány idején” – hangsúlyozta, hozzátéve: az erkölcsi megbecsülés mellett fontos az anyagi is, 2010 és 2022 között mintegy háromszorosára nő az ápolók bére.

Borítókép: Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott (b) és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az ápolók nemzetközi napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. május 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában