Ország-világ

2020.11.13. 10:08

Kásler Miklós: a december 6–10. közti időszakig jelentősen nőni fog a fertőzöttek száma

A napokban hozott járványügyi szabályok betartása döntő hatással lesz a koronavírus-fertőzés terjedésére, és ha az emberek betartják őket, a kedvező eredményeket néhány héten belül tapasztalni fogjuk – jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Hírlapnak adott interjúban, amely a pénteki számban jelent meg.

Leszögezte, hogy a kormány minden szükséges intézkedést meghozott. Egyetértett azzal, hogy a szabályok betartására vonatkozó első tapasztalatok kedvezőek.

Kásler Miklós elmondta, hogy tavasszal, a járvány kezdetén Magyarország stratégiája az volt, hogy amíg lehetett, az országhatárokon feltartotta a vírus behurcolásának lehetőséget, utána izolálta a fertőzötteket, és „ez vezetett ahhoz a rendkívüli eredményességhez, amivel az első hullámot ki tudtuk védekezni”.

Július végén a vírus görbéje teljesen ellaposodott, és hosszú ideig egy-két tucat volt a napi fertőzésszám. Ezért lehetett liberalizálni a szabályozást, ám a külföldi nyaralások után az itthoninál fertőzöttebb területekről ismét behurcolták a vírust – fejtette ki.

Az emberek fegyelmezettsége enyhült, ezért kellett most lényegesen szigorúbb intézkedéseket hozni.

Kijelentette: „Felelősséggel azt tudjuk mondani, hogy a mostani számítások szerint körülbelül a december 6–10. közötti időszakig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma. Összesen 26-28 ezer kórházi, infektológiai ágyra lehet szükség, és körülbelül 4500 intenzív ágyra. Ezt ebben az időszakban a magyar egészségügy tudja biztosítani” – tette hozzá.

A kormány eddig 77 kórházat jelölt ki a Covid-betegek kezelésére, az összes NEAK-finanszírozott ágyaik 40 százalékáig. Ennyit kell előkészíteni arra, hogy tudják fogadni a betegeket, míg az összes ágy 7 százalékát kell intenzív ellátáshoz előkészíteni, ahol ha szükséges, lélegeztetést is biztosítani kell – szögezte le.

A tervezhető műtétek elhalasztásáról Kásler Miklós azt mondta, ezzel tehermentesíteni lehet az intenzív orvosokat és az asszisztenseiket a rutinfeladatok egy része alól, és be lehet vonni őket a rászoruló fertőzöttek ellátásába.

A vírus elleni vakcina kifejlesztéséről a miniszter kijelentette, hogy rendkívül szigorú eljárásrendet kell betartani. Száz feletti a vakcinafejlesztési kísérletek száma, és ezek közül körülbelül tíz elég előrehaladott állapotban van. Mint mondta,

nagy a valószínűsége annak, hogy belátható időn belül elindulhat egy biztosan hatásos vakcina gyártása és forgalmazása, olyané, amelynek nincs szövődménye.

Hozzátette, hogy „ameddig ezek a körülmények nem teljesülnek, Magyarországon biztos, hogy nem fogjuk a vakcinákat használni”. „Ha hatásos vakcinációt tudunk megfelelő mennyiségben biztosítani, akkor a járvány megfékezhető, és a fertőzöttek száma jelentősen csökkenni fog” – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában