lehetőség

2019.09.19. 16:20

Karriert is kínál a közigazgatási ösztöndíj

Van rá példa, hogy államtitkári pozícióig vitték azok a fiatalok, akik bizonyítják rátermettségüket a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramban — mondta a Magyar Nemzetnek Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára annak kapcsán, hogy néhány napja ismét megnyílt a jelentkezési lehetőség a nagy sikerű pályázat legfrissebb, jövő évi felhívásaira. A 2020-as év gyakornoki pozícióit elnyerő ösztöndíjasok havi 250 ezer forintos juttatásra számíthatnak, sőt a program révén három hónapot külföldön is eltölthetnek.

Ismét meghirdette a kormány a nagy sikerű Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramot (MKÖ), amelyre október ­15-ig várják a fiatalok jelentkezését.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a felhívás kapcsán a Magyar Nemzetnek elmondta: azt szeretnék, ha a magasan képzett és idegen nyelveket beszélő tehetséges pályakezdők vonzó karrierlehetőségként tekintenének a közigazgatásra, ezért megújították a programot, és a korábbi évekhez képest megemelték a támogatási összeget is.

A felvételt nyert ösztöndíjasok 2020. január elsejétől tíz hónapos szakmai gyakorlaton vehetnek részt, ebből hét hónapot belföldi közigazgatási intézményeknél, többnyire minisztériumoknál töltenek, három hónapot pedig külföldön.

A program teljes ideje alatt mentor segíti a résztvevők fejlődését. Az ösztöndíj havi belföldi összege nettó 250 ezer forint, amely adó- és járulékmentes. A külföldön töltött időszak anyagi juttatása pedig változó, attól függ, ki hova utazik, de a korrekt megélhetést mindenhol biztosítjuk – ismertette a részleteket a miniszterhelyettes, hozzátéve: a 2011 óta futó program iránt minden évben hatalmas az érdeklődés, a 2019-es évfolyamra például hétszer annyian akartak bekerülni, mint ahány hely volt, ezért 2020-ra bővítették a felvehető létszámkeretet. A tavalyi ötven helyett ezúttal hatvan pályakezdő nyerheti el az ösztöndíjat.

Az ösztöndíjprogramban mindenki megtalálhatja a számítását, aki a haza szolgálatába kíván szerződni – hangsúlyozta Orbán Balázs, kiemelve, hogy a jelentkezés feltétele a felsőfokú végzettség, azt ugyanakkor nem kötik meg, hogy a pályázók milyen szakos diplomával rendelkezzenek.

Fontos viszont, hogy a résztvevőktől hosszú távú elköteleződést remélnek, hiszen a legjobbak munkájára az ösztöndíjprogram lejártát követően is számítanak, immáron főállású munkatársként.

A szakmai gyakorlat az érintettek többsége esetében valamelyik minisztériumban zajlik, tavaly például igen népszerű volt a külügyi és külgazdasági tárca, de sokan dolgoznak a Miniszterelnökségnél és a Pénzügyminisztériumnál is. Örömmel mondhatom, hogy a jelentkezők közel harmada, a felvett ösztöndíjasoknak pedig 80 százaléka végleges állásra is talált a gyakornoki helyén, sokakat már akkor leszerződtettek, amikor az ösztöndíjprogram még véget sem ért.

A korábbi évek ösztöndíjasai közül pedig jó néhányan különösen szép karriert futottak be, többen azóta már helyettes államtitkári vagy akár államtitkári pozícióban dolgoznak, de vannak, akik főosztályvezetők vagy kabinetfőnökök lettek valamelyik tárcánál – mutatott rá Orbán Balázs.

A miniszterhelyettes beszámolt arról is, hogy a közigazgatási ösztöndíjprogramokra a 2011-es indulás óta már mintegy 3,1 milliárd forintot fordított a kormány. A programokba eddig összesen 770-en kerültek be, akik közül 617 főt továbbfoglalkoztatott a szakmai gyakorlatot szervező intézmény.

Az ösztöndíjprogramra a http://mkop.hu/ vagy a http://osztondijjelentkezes.kormany.hu/ honlapon lehet jelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában