vendéglátás

2018.07.20. 15:24

Kárpátaljai Erzsébet-táborozókat köszöntöttek az Országházban

A gyerekek a héten a zánkai Erzsébet-táborban nyaraltak, az üdülés befejezéseként tehettek látogatást a Parlamentben.

Budapest, 2018. július 20. Kárpátaljai magyar gyerekek ismerkednek az Országházzal, ahol Emberi Erőforrások Minisztériumának a Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára köszöntötte őket 2018. július 20-án. A gyermekek július 15-től a zánkai Erzsébet-táborban nyaraltak. Az Erzsébet-táborok keretében az idén 6 héten keresztül mintegy 880 kárpátaljai magyar nemzetiségű fiatal, valamint 440 magyarul tanuló ukrán nemzetiségű gyermek nyaralhat Zánkán, ahol együtt vakációznak anyaországi társaikkal. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kárpátaljai magyarokat köszöntött az Országházban az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára pénteken; a gyermekek vasárnaptól a zánkai Erzsébet-táborban nyaraltak. Lőrinczi Zoltán az ünnepségen azt mondta, nagy büszkeség, hogy a Parlamentben találkozhatnak. Ez az a hely, ahol eldől a magyar nép sorsa, ahol „nemzetünk legkiválóbbjai” társaik szavazatai alapján összegyűlnek, eldöntve, mi lesz a legjobb a többieknek, szerte a Kárpát-medencében – jelentette ki.

A helyettes államtitkár arra kérte a jelenlévőket, hogy vigyék el üzenetét szüleiknek, rokonaiknak, barátaiknak: magyarnak lenni jó. Úgy fogalmazott, az ő feladata az, hogy őrködjön a Kárpát-medencében, de nem Magyarországon élő magyar gyermekek oktatása felett.

A fiatalok küldetése pedig, hogy derék, felkészült, tisztességes magyarnak képezzék magukat, így később támaszai lehessenek az idősebbeknek és példaképei az utódaiknak

- hangoztatta. Azt mondta, hogy ezért dolgoznak az Országházban és a hivatalokban.

Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára köszönti a kárpátaljai magyar gyerekeket az Országházban
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A pedagógusoknak Lőrinczi Zoltán azt üzente, hogy lássanak biztos támaszt a magyar kormányban, amely mindig meg akarja hallani, ha nehézségeikről beszélnek, és a legtisztább szívből gratulál a jól végzett munkájukhoz. Megjegyezte, hogy amikor épp nem hivatalnok, akkor ő is pedagógus, és ez nem mesterség, hanem hivatás.

Egy pedagógus „mandátuma” örök életére szól

- jelentette ki a helyettes államtitkár.

A szervezők azt írták, hogy az Erzsébet-táborok keretében az idén 6 héten keresztül mintegy 880 kárpátaljai magyar nemzetiségű fiatal, valamint 440 magyarul tanuló ukrán nemzetiségű gyermek nyaralhat a zánkai Erzsébet-táborban, ahol együtt vakációznak anyaországi társaikkal, így személyes kapcsolatokon keresztül élhetik meg összetartozásukat.

Kárpátaljai magyar gyerekek ismerkednek az Országházzal,
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A turnus zárónapján dunai hajókiránduláson keresztül ismerhetik meg a főváros látványosságait, történelmi emlékhelyeit, és idegenvezetők kíséretével tehetnek körsétát a Parlamentben.

Az első csoport vasárnaptól péntekig táborozott Zánkán, és befejezésként az országházi látogatáson nyerhetett betekintést Magyarország történelmébe.

Borítókép: MTI Fotó/ Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában