Kedvezmények

2017.09.21. 14:51

Jövőre is bővülnek a családtámogatások

2018 a családok éve lesz, minden korábban bevezetett családtámogatás megmarad, sőt tovább bővül az intézkedések köre.

Január 1-jétől jelentősen csökkenhet a nagycsaládosok tartozása is, mert a harmadik vagy további gyermeket vállalók jelzáloghitel-tartozása gyermekenként 1-1 millió forinttal csökkenthető. A korábban született gyermekeknél nincsen felső korhatár, a hiteltartozás csökkentése akkor is igényelhető, ha az idősebb gyermek már nagykorú.

A háromgyermekes családok 2018-ban is havi százezer forint adókedvezményt kapnak, ez éves szinten 1,2 millió forint megtakarítást tesz ki. Az adókedvezmény minden további gyermek esetén újabb 33 ezer forinttal emelkedik.

A gyermeket vállaló édesanyák diákhitel-törlesztését az első gyermek születésekor felfüggesztik, a második gyermek után elengedik a tartozás felét, a harmadiknál pedig a teljes összeget.

2018-ban a bölcsődei rendszer fejlesztésére ötmilliárd forintot fordítanak, célzottan Közép-Magyarország régióra koncentrálva, mivel ott van a legtöbb gyermek. 2010-hez képest az ötszörösére bővült az ingyen étkező bölcsődések száma, az óvodások esetében 2010-ben tízből három gyermek kapta, 2018-ban pedig már nyolc kapja ingyen a reggelit, a tízórait, az ebédet és az uzsonnát. Az egész évi ingyenes iskolai étkeztetésre idén 74 milliárd forintot fordít a kabinet, ami a 2010-es összeg két és félszerese.

Részben a jelenlegi családtámogatási rendszer hatására a 2010 előtt folyamatosan csökkenő házasságkötések száma 2017-re 40 százalékkal növekedett.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Borítókép: goodluz / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában