megtorpanás

2020.10.15. 06:38

Johnson az EU-csúcs után dönt a további brit lépésekről

A brit miniszterelnök csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az elmúlt két hétben nem sikerült jelentősebb haladást elérni.

Boris Johnson brit miniszterelnök közölte az Európai Unió vezetőivel, hogy a csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcsértekezlet eredményeinek ismeretében dönt az Egyesült Királyság és az unió jövőbeni kapcsolatrendszerét érintő további brit lépésekről.

A Downing Street szerda éjjeli tájékoztatása szerint Johnson szerda este telefonon beszélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az Európai Tanács vezetőjével.

A londoni kormányfői hivatal szóvivője szerint Johnson hangsúlyozta, hogy kívánatos lenne a megállapodás elérése, ugyanakkor hangot adott csalódottságának is amiatt, hogy az elmúlt két hétben nem sikerült jelentősebb haladást elérni.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről. A december 31-én lejáró átmeneti időszak végéig a brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

A Downing Street tájékoztatása szerint a brit kormányfő a két uniós vezetővel tartott szerda esti megbeszélésén közölte, hogy várja a beszámolót az EU-csúcstalálkozó eredményeiről, és ezeket értékelve vázolja majd fel az Egyesült Királyság következő lépéseit.

A jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerről folyó tárgyalássorozat legutóbbi, kilencedik fordulója október 2-án érdemi eredmény nélkül befejeződött, és azóta nem hangzottak el konkrét bejelentések további hivatalos fordulók megtartásáról.

Johnson azonban a hétvégén telefonon beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral, és mindkettejüknek kijelentette: a brit kormány megállapodásra törekszik, de ennek érdekében néhány napon belül előrelépést kell elérni a továbbra is jelentős nézetkülönbségek áthidalásában, mindenekelőtt a halászat szabályozásában és az egyenlő versenyfeltételek ügyében. A brit miniszterelnök szerint ennek érdekében a brit és az uniós tárgyalóküldöttségek vezetőinek intenzív tárgyalásokat kell folytatniuk.

E tárgyalások várható menetrendjéről egyelőre nem hangzott el hivatalos bejelentés.

Johnson azonban már a múlt hónapban közölte, hogy október 15-ét, vagyis az EU-csúcstalálkozót tekinti határidőnek, és ha addig nem születik megállapodás, akkor ő nem lát esélyt arra, hogy lesz szabadkereskedelmi egyezmény az Egyesült Királyság és az EU között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában