betegség

2021.05.13. 10:16

Japán bíróság elutasított egy fukusimai kártérítési igényt

Elutasította csütörtökön egy japán bíróság annak a férfinak a kártérítési igényét, aki azt állította, hogy a fukusimai atomerőműben végzett romeltakarítás során lett rákos.

A 63 éves férfi körülbelül 64 millió jen (több mint 173 millió forint) értékű kártérítésre nyújtott be követelést a szapporói körzeti bíróságnál a létesítményt üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) és alvállalkozói ellen.

A tárgyalást vezető Takagi Kacumi bíró az indoklásban felhívta a figyelmet arra, hogy a daganatos megbetegedések lappangási ideje akár öt év is lehet, de nincs bizonyíték arra, hogy a törmelékek eltakarítását 2011 júniusa és októbere közt végző férfi 2012 és 2013 közt diagnosztizált rákos megbetegedéseit a munkája okozta. A bíróság egyúttal elutasította a felperes másik, a japán kormány ellen benyújtott kártérítési igényét is, amelyben a férfi a kormánytól követelt bérkompenzációt.

A per során a TEPCO részéről tagadták, hogy összefüggés állna fenn a romeltakarítás és a rákos megbetegedések kialakulása között,

a romeltakarítást végző alvállalkozó pedig leszögezte: minden esetleges felelősség a közműszolgáltatót terheli.

Fukushimai atomerőmű baleset

Japán keleti partját 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet. A szökőár több mint 19 ezer ember halálát okozta a távol-keleti országban, a Fukusima-1 erőmű súlyos megrongálódása és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában