Járvány

2021.08.29. 22:20

Izraelben minden 12 évesnél idősebb kérheti a harmadik oltást

Az augusztus elején kezdődött újabb, harmadik adaggal oltó kampányban 1 962 253 izraeli látogatott el harmadszor is egy oltópontra, ami az ország lakosságának 21,1 százaléka.

Minden 12 évesnél idősebb izraeli kérheti a harmadik oltást, ha a második felvétele óta legalább öt hónap telt el – jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium főigazgatója bejelentette, hogy a tapasztalatok alapján a vakcinák hatékonysága fél év után csökken, és a védelem fenntartása érdekében megerősítő oltásra van szükség.

Október elsejétől nem lesz érvényes az oltási igazolványa azoknak, akik hat hónapnál régebben oltatták be magukat másodszor, és ha továbbra is látogatni szeretnék a csak oltottak számára nyitott helyeket, akkor ismét fel kell keresniük az oltóhelyeket vagy friss negatív tesztet kell felmutatniuk.

Az izraeli egészségügyi minisztérium illetékesei a harmadik oltás felvételére biztatják a régebben oltottakat, és ennek érdekében szeptember 3-tól mentesülnek külföldről visszatérésük után a kötelező karantén alól például a harmadik oltással védettek és a gyógyultak.

A központi döntések után az egészségbiztosító pénztárak megnyitották minden 12 évnél idősebb izraeli számára az időpontok foglalásának lehetőségét a harmadik oltásra.

Saron Elroj-Prájsz, a minisztérium közegészségügyi osztályának vezetője elmondta, hogy a harmadik oltás megtízszerezi a védettséget a koronavírussal szemben, és a Klalit nevű egészségbiztosító kutatóintézetében kevesebb mellékhatást figyeltek meg utána, mint az első és a második dózis után.

A szombati munkaszüneti napon az elvégzett több mint 100 ezer teszttel 7071 új fertőzöttet azonosítottak Izraelben, 7,09 százalék volt a fertőzöttek aránya. Jelenleg 80 579 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 1175-en vannak közülük kórházban, ahol a súlyos betegek száma 726, és már 149-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Az augusztus elején kezdődött újabb, harmadik adaggal oltó kampányban 1 962 253 izraeli látogatott el harmadszor is egy oltópontra, ami az ország lakosságának 21,1 százaléka.

December vége óta Izraelben 5 951 706 embert (tizenkét évesnél idősebbet) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BionTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 64 százaléka, azonban nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére.

A SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 6958-an haltak meg Izraelben. Augusztusban mintegy 500-an, noha előzőleg júniusban a negyedik, már a delta variáns által dominált hullám megjelenése előtt mindössze nyolcan vesztették életüket koronavírus-fertőzés miatt kialakult betegség szövődményeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában