Járvány

2020.05.14. 22:23

Ismét rekordot döntött Brazíliában az új fertőzöttek száma

Ismét rekordot döntött Brazíliában a koronavírus-járvány 24 óra alatt azonosított új fertőzöttjeinek száma. Chilében és Argentínában is rekordokról számoltak be, Mexikóban pedig meghaladta a 40 ezret a fertőzöttek és a 4 ezret a halálos áldozatok száma.

Brazíliában az egészségügyi minisztérium helyi idő szerint szerda esti tájékoztatása szerint 11 ezer 385-tel 188 ezer 974-re emelkedett az azonosított fertőzöttek, illetve több mint 800-zal 13 ezer 149-re a kórban elhunytak száma.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint ezzel a több mint 200 millió lakosú Brazília a halálos esetek és a fertőzések számát is tekintve a hatodik helyre került a világ legsúlyosabban érintett államainak listáján.

Egyre több brazil kórház jelenti, hogy nincs több hely az intenzívosztályokon, miközben a hatóságok ideiglenes kórházakat nyitnak. A temetőkben tömegsírokban helyezik el a holttesteket.

A hatalmi visszaélés gyanúja miatt belpolitikai nyomás alá került Jair Bolsonaro brazil elnök viszont a mielőbbi gazdasági nyitást szorgalmazza.

Brazil kormányzók ugyanakkor szembeszegültek kedden az elnökkel, és kijelentették, hogy nem hajlandóak végrehajtani az államfő által javasolt lazításokat, és továbbra is érvényben maradnak a korlátozások az új típusú koronavírus-járvány miatt. Bolsonaro hétfőn adott ki rendeletet arról, hogy újra meg kell nyitni a szépségszalonokat, fodrászatokat és sportakadémiákat, de az ország 26 államából kilenc, valamint a fővárosi kerület, Brazíliaváros kormányzója közölte, hogy nem hajlandóak felvenni ezeket a szektorokat a nélkülözhetetlennek minősített iparágak listájára, így továbbra is zárva kell maradniuk.

Bolsonaro a járvány kitörése óta többször is elbagatellizálta a helyzet súlyosságát, volt, hogy aprócska influenzának nevezte az új koronavírus okozta Covid-19-betegséget, és következetesen azt hangoztatja, hogy a korlátozások romba döntik a gazdaságot, ami éhezéshez, káoszhoz és nyomorhoz fog vezetni. Az intézkedéseket elrendelő kormányzókat munkahelygyilkosoknak nevezte.

Argentínában mind az újonnan feljegyzett fertőzöttek, mind a halálos áldozatok száma rekordot döntött az egészségügyi tárca csütörtöki közlése szerint: az elmúlt 24 órában 23 újabb halálesetet és 316 fertőzöttet regisztráltak. Argentínában március 20. óta kötelező karantén van érvényben legalább május 24-ig, mindazonáltal egyes gazdasági tevékenységeket fokozatosan újraindítanak bizonyos földrajzi tényezők figyelembevételével.

Chilében az egészségügyi hatóságok rekordszámú, 22 újabb halálesetről számoltak be. Az országban további 2659 fertőzöttet jegyeztek fel az elmúlt napban, a nyilvántartott fertőzöttek száma ezzel 37 ezer 40-re nőtt. A góc továbbra is a főváros, Santiago de Chile és környéke, ahol az újabb esetek 84 százalékát regisztrálták, a fertőzésbe itt 18-an haltak bele. A Johns Hopkins Egyetem szerint Chile a negyedik legfertőzöttebb ország Latin-Amerikában. Az országban a hónap eleje óta naponta több mint 1000 újabb fertőzöttet regisztrálnak, a járványhelyzet egyre inkább próbára teszi az egészségügyi rendszert.

Mexikóban az egészségügyi hatóságok legutóbbi közlése szerint 1862 újabb fertőzöttet vettek nyilvántartásba, a fertőzöttek száma 40 ezer 186-ra nőtt. Az országban a koronavírus-fertőzésből eredően 294 újabb halálesetet jegyeztek fel, a fertőzésbe eddig 4220-an haltak bele. José Luis Alomía, az egészségügyi tárca epidemiológiai vezetője szerint további 318 olyan halálesetet tartanak nyilván, amelyeknél a laboratóriumi vizsgálatok eredményeire várnak a halál okának igazolása céljából, és további 24 ezer 856, gyaníthatóan koronavírus-fertőzöttről tudnak, esetükben szintén a laboratóriumi megerősítésre várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában