kísérlet

2021.09.15. 07:28

Ismét rakétákat lőtt ki Észak-Korea

Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki az ország keleti partjáról – közölte szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága.

A hírt a japán parti őrség megerősítette, hozzátéve, hogy a lövedékek nem érték el a japán felségvizeket.

Észak-Korea hétfőn hírügynökségén, a KCNA-n keresztül közölte, hogy a hétvégén sikeresen tesztelt nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket. A beszámoló szerint a harceszközök 1500 kilométer távolságra repültek a hétvégi próbaindítások során, és célpontjaikat elérve Észak-Korea felségvizein csapódtak a tengerbe. „Ez az első manőverező robotrepülőgép Észak-Koreában, ami kifejezetten »stratégiai« jelzést kapott” – mondta Ankit Panda, a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért nevű szervezet rangidős elemzője. Figyelmeztetett arra is, hogy ez a bevett körülírása a nukleáris képességekkel rendelkező rendszereknek.

A hétvégi volt az első ilyen jellegű kísérlet Phenjan részéről hat hónapja.

Mindeközben kedden Dél-Koreába érkezett Vang Ji kínai külügyminiszter, hogy tárgyaljon Csung Jui Jong dél-koreai külügyminiszterrel Észak-Koreáról. A dél-koreai elnöki hivatal tájékoztatása szerint a tárcavezetők szerdán eszmecserét folytatnak egymással az észak-koreai rakétakísérletekről és arról, miként lehetne rábírni Phenjant arra, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz.

Ugyanekkor Tokióban az Észak-Korea témájában tartott háromoldalú – japán-amerikai-dél-koreai – találkozón részt vevő vezető diplomaták sürgették Észak-Koreát, hogy térjen vissza a rakéta- és nukleáris fejlesztéséről szóló tárgyalásokhoz. A találkozón Sung Kim, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja, No Kju Duk, a dél-koreai külügyminisztériumnak a Koreai-félsziget béke- és biztonsági ügyeivel foglalkozó különmegbízottja, illetve Funakosi Takehiro, a japán külügyminisztérium ázsiai és óceáni ügyekkel foglalkozó hivatalának vezetője vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában