kísérlet

2019.03.27. 10:43

India rakétával sikeresen megsemmisített egy műholdat

A fejlesztés egyetlen ország ellen sem irányul, és nem célja háborús légkört teremteni.

India hadgyakorlaton rakétával sikeresen megsemmisített egy alacsonyan Föld körüli pályára állított, 300 kilométeres távolságban lévő műholdat – jelentette be Narendra Modi indiai miniszterelnök szerdán.

Az Egyesült Államok, Kína és Oroszország után India a negyedik ország a világon,

amelynek sikerült elérnie ezt a haditechnikai eredményt.

Modi televíziós beszédében aláhúzta, hogy a fejlesztés egyetlen ország ellen sem irányul, és nem célja háborús légkört teremteni.

„Ez egy büszke pillanat India számára” – tette hozzá, rámutatva, hogy az 1,25 milliárd lakosú ázsiai ország csatlakozott a világűr nagyhatalmaihoz.

A Shakti (indiaiul: erő) művelet három percig tartott.

Az előre meghatározott célpontot egy műholdvadász rakétával semmisítettek meg.

Szakértők elmondták, hogy a műholdromboló technológiák bevetésekor a célpontok ezer és ezer darabkára robbannak, amelyek hatalmas sebességgel száguldanak a Föld légköre felé, és más, a világűrben elhelyezett eszközökre is veszélyt jelentenek. Egy másik lehetőség, hogy az ellenséges műholdakat földi telepítésű vagy űrpályán keringő lézerekkel teszik működésképtelenné.

Azonban földi lézernél az atmoszféra zavaró hatású lehet, és a lézersugár irányítása is nehézkes, míg az űrbe telepített lézereknek az energiájuk korlátozott.

Indiában két hét múlva parlamenti választások kezdődnek. Modi szeretné újabb öt évvel meghosszabbítani mandátumát. A szavazás eredményét május 23-án hozzák nyilvánosságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában