migráció

2019.05.28. 13:36

Húszezren menekültek az erőszak elől Nigériából Nigerbe április óta

A térségben a bűnszervezetek mellett etnikai feszültségek is vannak.

Nigéria északnyugati részén az elmúlt hónapokban megnövelték a biztonsági erők létszámát, hogy felszámolják a környéken működő bűnszövetkezeteket, amelyek embereket mészároltak le, és túszokat ejtettek a térségben. A nigériai rendőrség és katonaság eközben az ország északkeleti részén a Boko Haram iszlamista csoporttal is küzd.

Az emberek nem a Boko Haram miatt menekülnek el az északnyugati területekről – magyarázta Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője.

„Menekülésüknek számos oka van, például a különböző etnikai csoporthoz tartozó földművelők és pásztorok közötti összetűzések, önbíráskodás és túszejtés váltságdíj reményében”

- fejtette ki.

Baloch szerint a fokozódó erőszak miatt a nigériai Sokotóból és Zamfarából az északra található Nigerbe menekülnek az emberek. Zamfarában a legrosszabb a helyzet, ahol év eleje óta több tucatnyian vesztették életüket különféle erőszakcselekményekben.

A biztonsági helyzet tavaly év végén kezdett romlani, akkor a légierőt és a biztonsági erők ezer tagját vezényelték a térségbe. A nigériai hatóságok áprilisban felfüggesztették a bányászatot Zamfarában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában