tiltakozás

2017.12.10. 07:49

Hondurasban egy ellenzéki jelölt megtámadta az elnökválasztás eredményét

Az erről szóló kérvényt percekkel a péntek éjféli határidő előtt nyújtotta be a politikus kampánystábja

Salvador Nasralla, a hondurasi ellenzéki szövetség jelöltje megtámadta a novemberi elnökválasztás eredményét és a szavazatok újraszámlálását kérte.

Az erről szóló kérvényt percekkel a péntek éjféli határidő előtt nyújtotta be a politikus kampánystábja. A választási bíróság korábban Orlando Hernandezt nyilvánította az elnökválasztás győztesének, aki 52 ezer szavazattal, 1,6 százalékkal előzte meg ellenfelét. A választási folyamatot azonban számos probléma akadályozta napokon keresztül, miközben mindkét jelölt magának tulajdonította a győzelmet.

Nemzetközi megfigyelők sürgették az ellenzéket, hogy törvényes keretek között vonja kétségbe a választás eredményét. Az ellenzéki szövetség az elmúlt napokban az összes szavazat újraszámlálását követelte, de egyben közölte, nem kíván szerepet vállalni a választási bíróság munkájában, amelyet elfogultnak tart, és amelynek a kormányhoz fűződő kapcsolatai miatt nincs hitele.

Mintegy két héttel az elnökválasztást követően még mindig nem tisztázott az eredmény. A választási bíróság még mindig ott tart, hogy újraszámoljon mintegy 5 ezer szavazóurnába elhelyezett voksot, ez napokig eltarthat még. Ezek az urnák, az összesnek az egyharmada, amelyeket a választás éjszakáján nem adtak át a választási tisztviselőknek.

A választási bíróságnak harminc napja van arra, hogy megnevezze a győztest.

Ezzel egyidőben a helyi ügyvédi kamara is beadványt nyújtott be a hatóságokhoz, amelyben az elnökválasztás eredményének megsemmisítését kérte arra hivatkozva, hogy a 2013 óta hivatalban lévő Hernandez annak ellenére indult az elnökválasztáson, hogy az alkotmány elvben tiltja ezt.

Hernandez indulását ugyanis a legfelsőbb bíróság egy sokat vitatott határozata tette lehetővé.

Hondurasban napokon át kijárási tilalom volt érvényben, mert fosztogatások és rombolások kezdődtek. A kormány pénteken azonban feloldotta a tilalmat az országban és a fővárosban. Ugyanakkor további tüntetések várhatók a latin-amerikai országban.

Címkék#honduras

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában