Kényszervérengzés

2018.05.29. 22:17

Hetvenmillió csirkét vágtak le a Brazíliát megbénító kamionos sztrájk miatt

Mintegy hetvenmillió csirkét vágtak le hétfőig Brazíliában, mert az országot megbénító kamionos sztrájk miatt nem jutottak táphoz a baromfitenyésztők - közölte kedden a brazíliai baromfi- és sertésfeldolgozó szövetség (ABPA).

A brazil kamionsofőrök a múlt héten léptek sztrájkba, miután az állami olajipari vállalat, a Petrobras bejelentette a dízeláremelést. Az országossá dagadt sztrájkban több mint egymillióan vettek részt, mintegy ezer utat zártak le, megbénítva sok helyütt a forgalmat a latin-amerikai országban.

A sztrájk hatalmas csapást mért Brazília gazdaságára is, több város élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiánnyal küszködött, egyes helyeken rendkívüli állapotot is hirdettek.

Az ABPA becslései szerint a latin-amerikai ország mintegy 120 ezer tonna potenciális exportterméket veszített a kamionosok sztrájkja miatt. Marhahúst szállító mintegy 4 ezer kamion áll országszerte az utak szélén, a hús pedig hamarosan rohadásnak indul – közölte az Abiec marhahús-kereskedő csoport. Az Abiec hozzátette: Brazília 109 marhahús-feldolgozó üzeméből csupán kettőben folyt munka, és még azok is csak félgőzzel dolgoztak.

Michel Temer brazil elnök végül vasárnap engedett a kamionsofőrök követeléseinek, bejelentette, hogy 0,46 realra (34 forint) csökken a dízel literenkénti ára. Az elkövetkező hatvan napig megmarad ez az ár, és utána havonta felülvizsgálják. Temer szerint a fuvarozók mentesülnek a fizetős autópályákon a díjfizetés alól, akkor is, ha teherautójuk nem szállít árut.

Eközben az olajipari dolgozók szakszervezetei bejelentették, hogy szerdától három napig terjedő sztrájkot kezdenek, ami tovább súlyosbítaná az ország gazdasági helyzetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában