szavazás

2020.01.23. 09:24

Hét településen tartanak időközi választást vasárnap

Győrben, Patakon, Bokorban, Pötrétén és Irotán polgármestert, Apátvarasdon és Sényén képviselőket választanak.

Győrben azért tartanak időközi polgármester-választást, mert az október 13-án megválasztott Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) november 8-ával lemondott tisztségéről. Az időközi választáson hatan indulnak: Balla Jenő (Összefogás Győrért Egyesület), Géber József (Mi Hazánk Mozgalom), Hajnal János (független), Kirchfeld Mária (független), Pollreisz Balázs (MSZP-DK-Momentum-Jobbik-LMP) és Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP). A választói névjegyzékben 101 655-en szerepelnek. Októberben négy jelölt indult a választáson, akkor mindössze 646 voks volt az első két helyen végzett jelölt között: Borkai Zsolt 19 308 szavazatot kapott, Glázer Tímea (DK-MSZP-Momentum-Jobbik-LMP) pedig 18 662-t.

Nógrád megyében két településen is időközi polgármester-választást tartanak vasárnap.

Patakon októberben két jelölt indult, Fekete Tibor (Fidesz-KDNP) és Viczián Tibor (független), ám mindketten 199 szavazatot kaptak. A vasárnapi választáson ők ismét elindulnak, de indul egy harmadik jelölt is, a független Szabó Andrea. A választáson 735 helybéli vehet részt.

Bokor községben ősszel négy független polgármesterjelölt közül választhattak a községben élők, de szavazategyenlőség alakult ki a legtöbb voksot kapó jelöltek között: Hegedűs Pál korábbi polgármester és Ocskay Zoltán egyaránt 31 szavazatot kapott. A vasárnapi szavazáson két jelölt lesz: Hegedűs Pál és Illés Márta (független). A választói névjegyzékben 95-en szerepelnek.

A Zala megyei Pötrétén a Pécsi Ítélőtábla döntése alapján kialakult szavazategyenlőség miatt tartanak vasárnap újból polgármester-választást.

Ősszel ugyanis mindössze egy szavazatnyi volt a különbség a településen indult két független polgármester-jelölt között, de az alulmaradt aspiráns jogorvoslati kérelmet nyújtott be egy vitatott érvényességű szavazólap miatt. A jogorvoslat során a Pécsi Ítélőtábla arra a döntésre jutott, hogy a helyben érvénytelennek nyilvánított szavazólap mégis érvényesnek tekinthető, így 84-84 vokssal szavazategyenlőség alakult ki. A most vasárnapi voksoláson ugyanaz a két független jelölt, Gáspár Károly és Pintér Tamás méreti meg magát. A településen összesen 259 választópolgár szerepel a nyilvántartásban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Irotán tavaly októberben két független jelölt indult a polgármesteri székért: Bencs Sándor és Miklós László, ám mindketten 36-36 voksot kaptak.

A vasárnapi voksoláson ők ismét elindulnak, de lesz egy harmadik jelölt is, Trézsi Krisztián (független). A választói névjegyzékben 82-en szerepelnek.

A Baranya megyei Apátvarasdon azért tartanak időközi képviselő-választást, mert az októberi voksoláson a négy helyre mindössze három jelölt volt, így elmaradt a választás.

Az időközi választásra négy független egyéni listás jelöltet vettek nyilvántartásba, a választói névjegyzékben 104-en szerepelnek.

A Zala megyei Sényén azért kell kéttagú képviselő-testületet választani, mert októberben nem volt elég jelölt, a visszalépések miatt ugyanis a szavazás napjára mindössze egy maradt.

A vasárnapi voksolásra három független jelöltek vettek nyilvántartásba, a településen 62-en szavazhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában