utólag máshogy tenne

2019.12.22. 08:17

Hawaii nyaralása miatt magyarázkodhat az ausztrál kormányfő

Magyarázkodni kényszerült vasárnap hawaii családi nyaralása miatt Scott Morrison ausztrál kormányfő, aki szombaton este meg is szakította utazását, és visszatért Ausztráliába, ahol az elmúlt évtizedek legsúlyosabb bozóttüzei pusztítanak, és az országot példátlan hőhullám sújtja.

„Visszatértem szabadságomról, és tudom, hogy a nyaralásom nagy nyugtalanságot okozott” – mondta vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján a kormányfő a helyi oltást koordináló központban Sydneyben, hozzátéve, hogy utólag már máshogy döntene. Morrison azzal magyarázta a nyaralást, hogy ígéretet tett a gyerekeinek, amelyet apaként igyekezett betartani, de elfogadja a bírálatokat, mert belátja, hogy miniszterelnökként más felelőssége is van.

Morrison távolléte miatt a canberrai kormányfői hivatalt is éles bírálatok érték, mert nem árulták el, hogy az országot sújtó természeti katasztrófa közepette hol tartózkodik a miniszterelnök. Morrison sydney-i házánál diáktüntetés is volt emiatt. „Kösz a nagy semmit, és jó nyaralást Hawaiin!” – hangzott el a tüntetésről készült élő közvetítésben a közösségi médiában. „Akiket megbántottam, azoktól bocsánatot kérek” – jelentette ki a felháborodásra reagálva a miniszterelnök.

Ausztrália történetének legforróbb hetét rögzítették a meteorológusok a kontinensnyi országban. Szerdán 41,9 fokot mértek, csütörtökön pedig 41 fokot mutatott a hőmérő. A konzervatív Scott Morrison kormánya sokat bírált klímapolitikáját is védelmébe vette, hangsúlyozva, hogy

senki sem vitatja, hogy a világ extrém időjárási jelenségei és a klímaváltozás közötti kapcsolatot, de aki azt sugallja, hogy egy konkrét tűzeset is a globális klímaváltozás miatt van, az szerinte nem hiteles. Scott Morrison szerint a tüzeket sok tényező közösen okozza, és a klímaváltozás csak egy ezek közül.

Kijelentette, hogy kormánya cselekszik és cselekedni is fog ez ellen, de nem fog pánikba esni, mert annak semmi haszna nem lenne.

Ausztrália keleti részét súlyos aszály sújtja, és a bozóttüzek ezúttal a szokásosnál két hónappal korábban lobbantak lángra. Új-Dél-Walesben 800 ház semmisült már meg, és a lángok elérték az állam fővárosa, Sydney peremét, ahol a füst miatt veszélyes a levegő minősége. A lángokban két tűzoltó is halálát lelte a napokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában