Ország-világ

2020.07.30. 19:11

Hangosbemondón száll a muszlim imára hívás az európai köztereken (videó)

Mivel a koronavírus alatt zajlott a ramadán, sok muszlim közösség kapott engedélyt arra Európában, hogy hangosbemondókon közvetítsék a hívők felé az imára hívást és az imát is. Bár a ramadán már elmúlt, a jelenség megmaradt: Svédországban péntekenként egy parkban fogják hangosan közvetíteni a muszlim imát, Németországban pedig naponta ötször hangzik fel az imára hívás egy városban – egy férfit, aki tiltakozott ez ellen, végül őrizetbe vett a rendőrség.

Forrás: Shutterstock

A V4NA Hírügynökség arról ír, hogy a svédországi Ronneby-ben a helyi iszlám kulturális egyesület azt kérte a várostól, hogy engedjék meg nekik az egyik parkban a vallási gyülekezést, a közös imádkozást. A Brunnspark egyébként nagyon népszerű, korábban Svédország legszebb parkjának nyilvánították, és Ronneby büszkeségének számít.

A jövőben péntekenként a parkot a muszlimok használhatják, egészen szeptember végéig, hogy ott közös imádkozást tartsanak. Az egyesület azt is kérte, hogy hangosbemondón is lehessen közvetíteni az imát a parkban – szerintük ez nem zavarná a többi embert.

Ronneby kultúráért és szabadidős programokért felelős vezetője, Anders Karlsson is hasonló véleményen van, mint a muszlim közösség, a hangos ima szerinte se zavarná a park más, nem muszlim látogatóit. Ugyanakkor felmerül annak a veszélye, hogy a közös imádkozásra sokan látogatnak ki, ez pedig nem szerencsés a koronavírus szempontjából.

A helyzet hasonló Németországban is, ahol szintén hangosbemondón keresztül hívják imára a muszlimokat. Herfordban már június közepe óta zajlik ez, amióta a szocialista polgármester, Tim Kähler megengedte ezt a helyi mecseteknek.

Ez a jelenség azonban nem tetszett egy lakosnak, Marcel Bauersfeldnek, aki egy török mecset elé ment ki tiltakozni a hangos imára hívás ellen többször is júliusban. Először egy tehénkolomppal vert zajt, ezt azonban a rendőrök elvették tőle. Később egy kanállal kezdett el ütögetni egy edényt, hogy ezzel nyomja el az imára hívás hangját – amely egyébként naponta ötször hangzik fel.

A férfit végül őrizetbe vette a rendőrség a tiltakozása miatt, az ügyészség pedig azt mondta, hogy Bauersfeld a tiltakozásával megsértette a szabad vallásgyakorlást. Bauersfeld egy interjúban elmesélte, szerinte a müezzin hangja a kalifátust hívja életre, ő pedig személy szerint nem akarja, hogy Németországban is a sharia törvények uralkodjanak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában