hat éve magánzárkában

2019.12.22. 19:09

Halálra ítéltek egy istenkáromlással vádolt pakisztáni értelmiségit

Ügyvédjei azt állítják, hogy az oktatót egy szélsőséges iszlamista párt hívei csalták tőrbe.

Egy pakisztáni terrorellenes bíróság kötél általi halálra ítélt egy istenkáromlással vádolt liberális értelmiségit és volt egyetemi oktatót szombaton.

Dzsunajd Hafízt 2013-ban jelentették fel diákjai, akiknek állítólag azt tanította, hogyan kell istenkáromló Facebook-bejegyzéseket írni.

A 95 százalékban muszlim lakosságú Pakisztánban halálbüntetéssel sújtják azokat, akik Allahot vagy Mohamed prófétát sértegetik.

Hafíz ügyvédjei azt állítják, hogy az oktatót egy szélsőséges iszlamista párt hívei csalták tőrbe politikai nézetei miatt. A védelem szerint az értelmiségi tárgyalása a megfélemlítés légkörében zajlott, miután első védőügyvédjét, Rasíd Rehmant 2014-ben lelőtték.

Gyilkosát nem sikerült elfogni. Hafíz eddig hat évet töltött magánzárkában.

„A Dzsunajd Hafízt ért igazságtalanság minden aggódó pakisztáni állampolgárban jogos kérdéseket vethet fel az igazságügyi intézmények, az ügyészség, a rendőrség és a börtönhatóságok működéséről” – írták közleményükben a férfi ügyvédjei és családtagjai, aláhúzva, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Hafíz a legrangosabb pakisztáni orvosi egyetem hallgatója volt, de megszakította tanulmányait, hogy művészettel és irodalommal foglalkozzon. Fulbright ösztöndíjjal egy ideig egy amerikai egyetemen tanult.

Egy jogvédő csoport szerint legalább 1549 ember ellen emeltek vádat istenkáromlás miatt Pakisztánban 1987 óta, és közülük 75-öt kivégeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában