Ítéletidő

2019.03.04. 06:25

Halálos áldozatai is vannak egy tornádónak Amerikában

Tornádók csaptak le Alabama állam délkeleti részére az Egyesült Államokban vasárnap délután, és ezekben legkevesebb 23 ember meghalt és több mint negyven megsérült. A korábbi jelentések még 14 halottról szóltak.

Jay Jones, Lee megye seriffje közölte, hogy a halálos áldozatok között gyerekek is vannak, és a forgószél több száz épületet döntött romba. Mintegy 21 ezer háztartásban nincs áram.

„Hatalmas kihívást jelent a romok puszta mennyisége. Nem emlékszem pályafutásom során hasonló pusztításra” – mondta a seriff a CNN amerikai hírtelevíziónak. A megyei halottkém aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a halottak száma tovább nőhet. A több mint negyven sérültet Opelika település kórházába szállítottak, és várható, hogy számuk még növekszik.

„A mentőegységek mintegy 150 munkatársa van a helyszínen. Emberfeletti munkát végeznek” – mondta pár órával korábban az Rita Smith, a Lee megyei katasztrófavédelem szóvivője.

A meteorológiai intézet adatai szerint a leghevesebb tornádó helyi idő szerint 14 óra tájban söpört végig a területen: az ötös skálán legalább hármas erősségű, sebessége óránként 219-266 kilométer közötti volt.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben biztosította együttérzéséről Alabama és a környező államok lakosait. Azt írta, „legyenek óvatosak és menjenek biztonságos helyre”.

A Lee megyében lévő Beauregard településről videofelvételek jelentek meg, amelyeken épületek romjai, kidöntött fák láthatók. A településtől 32 kilométerre keletre a tornádó megbontotta egy bár teljes tetőzetét és falazatának egy részét.

Kay Ivey, Alabama kormányzója azt mondta, még rosszabb időjárás várható a térségben az elkövetkezendő napokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában