kettős mérce

2021.06.06. 21:26

Ha a Twittert korlátozzák, akkor szerintük „alapvető emberi jog” sérül

Felháborodott a mikroblogot üzemeltető vállalat azon, hogy felfüggesztették a működését Nigériában.

A modern társadalomban alapvető emberi jognak nevezte az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető internetet szombaton a Twitter, és mélységes aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Nigériában a kormány utasítására a távközlési szolgáltatók felfüggesztették a mikroblog működését – írja a Magyar Nemzet.

A közösségi hálózat és a nyugat-afrikai ország között azután alakult ki feszültség, hogy a Twitter törölte Muhammadu Buhari államfő egyik bejegyzését, amelyben az megfenyegette az ország szakadár erőit.

Lai Mohammed tájékoztatási miniszter a mikroblog határozatlan időre történő felfüggesztését azzal indokolta: a platformot folyamatosan olyan tevékenységre használják, amely veszélyezteti az ország integritását. A Twittert üzemeltető amerikai cég korábban úgy nyilatkozott: Buhari elnök egyik szerdai posztjában büntetéssel fenyegette meg azokat a szakadár erőket, amelyek szerinte felelősek kormányzati épületek megtámadásáért, és ez a cég szabályzatában agresszív viselkedésnek minősül. Nigériában egyébként a tüntetések szervezői általában a közösségi oldalakat használják mozgósításra, mint sok más országban, de arra is, hogy a rendőrségi visszaélések károsultjainak pénzt gyűjtsenek.

A Twitter mindenesetre szombati bejegyzésében azt ígérte: dolgozni fognak azon, hogy visszaállítsák a mikrobloghoz való hozzáférést mindazok számára Nigériában, akik a mikroblpgra támaszkodva kommunikálnak, illetve azon keresztül tartják a kapcsolatot a világgal. A Fox News amerikai hírcsatorna portálja ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a mikroblog szombati közleménye azonnal éles kritikákat váltott ki a felhasználókból, akik kifogásolták, hogy a techóriás a saját szabályzatára hivatkozva bárkit, illetve bármilyen tartalmat felfüggeszthet vagy törölhet – például Donald Trump egykori amerikai elnököt is.

Liz Wheeler amerikai konzervatív kommentátor a Szilícium-völgyi óriásvállalat posztjára reagálva például azt írta:

Az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető internet alapvető emberi jog a modern társadalomban... Hacsak nem te vagy Donald Trump. Vagy ha épp nem Hunter Biden laptopjáról van szó. Vagy ha nem a biológiai neméről van szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában