világos álláspont

2017.10.01. 07:51

Gulyás: A kvótarendszer megbukott, kár tovább erőltetni

Európában továbbra is a bevándorlás az egyik legfontosabb téma, és erős azoknak a hangja, akik a felső korlát nélküli kvóta elfogadását, a bevándorlás erősítését tartják a legfontosabbnak -mondta Gulyás Gergely, a Fidesz megválasztott frakcióvezetője.

A kvótarendszer megbukott, kár tovább erőltetni – jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz megválasztott frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Mint mondta, a Soros-terv nemcsak a milliárdos által leírtakat foglalja össze, azok ma komoly támogatást élveznek az Európai Bizottságban (EB).

„Ezzel szemben a mai napig nincs egyetértés arról, hogyan kell megállítani az illegális határátlépést”

- hívta fel a figyelmet.

Gulyás Gergely szerint noha az Európa Tanács (ET) 1-1 dokumentuma már megemlíti a külső határvédelmet, még ma is arra kényszerítik a tagállamokat, hogy azokkal vállaljanak szolidaritást, akik a schengeni egyezményből eredő kötelezettségeiknek nem tudnak eleget tenni.

„Magyarország azzal fejezi ki szolidaritását, hogy külső határait példamutatóan, jelentős áldozatvállalással védi”

- hangoztatta, jelezve: ezzel nemcsak önmagát, hanem azokat a tagállamokat is védi, amelyeknek célországa az illegális bevándorlás.

Egyenlő mércék kellenek

A fideszes politikus egyúttal bírálta, hogy a bizottság az elmúlt években elfogadhatónak tartotta azt a jogsértést, hogy egy tagállam nem védte külső határait, azonban kötelezettségszegési eljárást indít azokkal szemben, akik nem hajlandók menedékkérők befogadására.

Akkor van leginkább esélyünk a küzdelemben, ha a közösségi jog alapján állunk – fogalmazott, ezzel magyarázva a luxembourgi ítélet tiszteletben tartását is.

A kvótarendszernek nem működik

A lisszaboni szerződésre utalva pedig azt emelte ki: abban világosan rögzítik, hogy a bevándorlásról szabadon dönthet minden uniós tagállam. Elfogadjuk, hogy mások máshogy döntenek, de ragaszkodunk hozzá, hogy mi is saját magunk hozhassunk döntést – mondta, jelezve: Magyarország a családpolitika erősítésével akarja megoldani demográfiai problémáit és nem bevándorlással.

Gulyás Gergely azt is mondta: kétéves határidő után a befogadásra váró 100 ezer ember egynegyedét osztották szét a tagállamok, 90 százalékuk pedig újra Németországban van. Ennek sok értelme nincs, a mechanizmus megbukott – hangoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában