Ország-világ

2021.02.25. 10:30

Gulyás Gergely: március 15-ig meghosszabbítjuk a korlátozásokat (videó)

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette a hazai járványhelyzettel kapcsolatos legfrissebb döntéseket.

Budapest, 2020. október 22. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A korlátozások utolsó szakaszában vagyunk

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy Európában és Magyarországon továbbra is a koronavírus-járvány az egyetlen legfontosabb megoldandó probléma – tájékoztat az Origo.

November 11-e óta vannak hatályban a korlátozó intézkedések. Az utóbbiak révén sikerült megállítani a második hullám erőteljes felfutását. A korlátozások utolsó szakaszában vagyunk – mondta a miniszter.

Március 15-ig maradnak a jelenlegi korlátozások

A harmadik hullám elérte Magyarországot, az elkövetkező egy-két hétben drámaian romlani fognak a számok itthon – mondta miniszter. A következő két hét kifejezetten nehéz lesz – mondta Gulyás.

A korlátozások meghosszabbításáról döntött a kormány március 15-ig.

Gulyás nagyon keményen nekiment az oltásellenes polgármestereknek

Gulyás szólt arról is, hogy a nemzeti konzultáció eredményeképpen döntenek majd a korlátozások esetleges feloldásáról. A korlátozások fokozatos enyhítéséhez akkor jutunk közelebb, ha felgyorsul az oltások folyamata. Ezen és jövő héten annyi embert tudunk beoltani, amennyit korábban – mondta Gulyás. A baloldali pártok oltásellenesek, és ennek az az oka, hogy a járvány elhúzódásával több esélyt látnak a hatalomra kerülésre – tette hozzá. A legszomorúbb politikai fejlemény, hogy baloldali polgármesterek hívnak fel oltóanyagok bojkottjára – mondta a miniszter.

Emberi életeket tesznek ezzel kockára

- közölte.

Gulyás: Gyurcsány Ferenc és pártja emberek életével játszik

Ma különösen Gyurcsány Ferenc és pártja emberek életével játszik – mondta Gulyás. 2 millió 460 ezren regisztráltak eddig az oltásra – ismertette a miniszter.

Több mint 400 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációt

A nemzeti konzultációt több mint 425 ezren töltötték ki. Március közepéig van lehetőség kitölteni – ismertette a miniszter.

39 milliárdnyi bértámogatást fizettek ki

Gulyás elmondta, hogy a bértámogatások továbbra is érvényben maradnak. Az utóbbiak esetében a fennakadásokon túl van a kabinet, és naprakészen tudják kifizetni a támogatásokat.

„41 milliárd forintos igény érkezett be, és ebből 39 milliárd forintot fizettek ki”.

Így lehet legyőzni a harmadik hullámot

Egy nehéz időszak után Magyarország vissza tud térni a növekedési pályára – mondta Gulyás. Reméli, hogy ez a jövőben valóság lesz. Egy éve kell elszenvedni a korlátozásokat, és Gulyás reméli, hogy a harmadik hullámot sikerül legyűrni az oltások révén is.

A teljes sajtótájékoztatót itt megtekinthetik:

Így akarták elterelni a figyelmet Jakab Péter náci sofőrjéről

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a Puskás Aréna eleve úgy kapott működési engedélyt, hogy azt félévente felül kell vizsgálni. A gyalogosok biztonsága érdekében szükséges az autókijáró megépítése – tette hozzá. Semmilyen titkosítandó dolog nincs az ügy mögött.

Jakab Péter balesetéről akarták elvonni a figyelmet a Jobbikban, mivel a pártelnök sofőrje náci múlttal rendelkezik.

Mindenki szabadon dönthet, milyen vakcinát akar

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy mindenki eldöntheti, melyik vakcinából kér, de mivel kevés az oltóanyag, ezért még nem lehetséges ez.

Értelemszerűen, aki adott pillanatban nem kér egy vakcinát, azt hátrébb sorolják, de amikor lesz belőle, akkor beoltják. Egyébként minden oltóanyag hatékony védelmet jelent a vírussal szemben.

Orbán Viktor kínai vakcinával oltatná be magát

A járvány elleni védekezést irányító személyek hazánkban nem elsőként kaptak oltást, a magyar miniszterelnök nem akart a sorban elöl állni, ezért azt kérte, hogy a kormány tagjai ne az elsők között kapjanak oltást – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Közérdek fűződik ahhoz, hogy a vezető politikusokat hamar beoltsák, a tisztifőorvos is ezt jelezte, és most már sor kerülhet a vezetők beoltására, hiszen megkezdődnek a tömeges oltások – közölte, majd hozzátette:

jövő héten várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök is megkapja az oltást, aki korábban jelezte, hogy lehetőség szerint ő a kínai vakcinából szeretne kapni.

Ezen a területen lehet enyhítés

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy minden szakember véleménye szerint a következő időszakban gyorsulni fog a fertőzés Magyarországon. Bízik benne, hogy mivel a legveszélyeztetettebb korosztály már be van oltva, így a halálozások területén jobb adatok lehetnek.

A nyitás területén a szolgáltatóipar az első körbe tartozik majd.

Ezen a területen enyhítene elsőként Gulyás

A kijárási korlátozást kell elsőként enyhíteni – mondta Gulyás.

Akiknek van oltási igazolványuk, azoknak nem kell karanténba menniük

Március 1-től kezdik el kézbesíteni a védelmet igazoló kártyákat – mondta Gulyás. Akinek van ilyen kártyája, annak esetében a karanténszabályokat mellőzni kell – tette hozzá. Közölte, még nincsen semmilyen konkrét döntés a védettséget igazoló kártyával kapcsolatban.

Zajlanak a tárgyalások az ügyeleti díjakkal kapcsolatban

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az ügyeleti díjakkal kapcsolatban az országos kórházigazgató tárgyal majd az egyes részterületekkel. Összességében a jelenlegi helyzet semmilyen veszélyt nem jelent az egészségügyi ellátásra – tette hozzá.

Magánpraxisban nem lehet majd koronavírus elleni vakcinát kapni

Magánintézményekben nem lehet majd koronavírus-járvány ellen oltani, mert az állam le fogja foglalni az esetleges szabad készleteket – mondta Gulyás Gergely.

A kormány kész tárgyalni az önkormányzatokkal

Ahol működési nehézségek vannak az önkormányzatokban, ott a kormány kész segíteni – mondta egy kérdésre Gulyás. Ahol jelentős tartalékok vannak, ott azt fel lehet használni – tette hozzá.

2015 óta nem volt ekkora migrációs nyomás

Az NNK minden egyes beérkező oltóanyagot bevizsgál – mondta egy másik kérdésre Gulyás. A déli határral kapcsolatban azt mondta, hogy évek óta nem volt ekkora migrációs nyomás, és már a 2015-ös helyzetet idézi. A határvédelmet a kormány biztosítja – tette hozzá.

Így változhat az oltási igazolvány státusza

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy ha lesz uniós szintű szabályozás a védettségi igazolvány kapcsán, akkor más országok hasonló okmányai is érvényesek lesznek Magyarországon.

Még csak hét országban ratifikálták az uniós mentőcsomagot

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy hatályba lép az uniós mentőalap, akkor lesznek elérhetőek a források. Eddig csak hét országban ratifikálták azt – tette hozzá.

Gulyás: az EU jobban tenné, ha partnereket keresne

Az EU számára az lenne a legjobb, ha partnereket keresne az unión kívül, a legjobb az lenne, ha minél több szövetségesünk lenne – mondta a miniszter. A ENSZ különféle szervei jogilag megalapozatlan véleményeket szokott hozni, így ez Izrael esetében is igaz – mondta Gulyás.

Ha pontos információkat kap Wiliam Burns, a CIA új igazgatója, akkor nem fog hülyeségeket beszélni

- mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Ennyi embert tudnának beoltani egy hétvége alatt

Hétvégén egymillió embert tudna beoltani az ország, de ehhez sajnos most nincs elegendő vakcina – mondta kérdésre Gulyás. Ahol hosszú sorok alakultak ki az oltópontokon, ott az ok az volt, hogy sokan érthetően, sokkal hamarabb érkeztek – tette hozzá. Mindenkit arra kért, hogy ne órákkal korábban érkezzen.

Óraátállítás: egységes uniós döntést szeretne Gulyás

Az óraátállítás kapcsán uniós döntést vár Gulyás. Itt jó lenne egy egységes döntés – tette hozzá.

Ma egy személy 1,2 embert betegít meg

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy egy beteg ma 1,2 személyt betegíthet meg, és ezt az értéket 1 alá kéne vinni.

Az egészségügy lesz a 2022-es büdzsé nagy nyertese

2022-ben az egészségügy újabb jelentős forrásokat kap majd, ők lesznek a legnagyobb nyertesei a büdzsének.

Egyelőre nem csúsznak az orosz szállítmányok

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy Moszkva februártól áprilisig vállalt szállítást. Egyelőre nincs mit számon kérni az oroszokon. A jelenlegi helyzetben az az oltás a biztos, amit már be is adtak – tette hozzá.

Nem lehet a vakcinákból politikai kérdést csinálni

Egy bűncselekménynek a sértettje Kósa Lajos – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Jó lenne, ha a vakcinából nem csinálnánk politikai kérdést – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Minden adatot nyilvánosságra hoznak

Minden közérdekű adatot nyilvánosságra fog hozni az illetékes hatóság az orosz és kínai vakcinákkal kapcsolatban – mondta Gulyás.

Ezért nem tudunk itthon orosz vakcinát előállítani

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy kapacitáshiány miatt nem tudnak orosz vakcinát előállítani Magyarországon. Éppen ezért jön létre Debrecenben egy nemzeti oltóanyaggyár.

Így segítettük Szlovákiát

Eddig lélegeztetőgépekkel segítettük Szlovákiát – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában