Terrortámadás

2017.10.31. 23:54

Gázolásos merénylet történt New Yorkban

Nyolc ember meghalt és tizenegy megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó hajtott egy forgalmas bicikliútra. Többeket elgázolt, majd egy iskolabusszal ütközött. A történteket a rendőrség terrorcselekményként kezeli.

New York, 2017. október 31. Bûnügyi helyszínelõk és rendõrök egy letakart holttestnél a New York Manhattan városrészében levõ egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékmûve közelében, ahol egy sofõr kisteherautóval kerékpárútra hajtott, és legkevesebb nyolc személyt halálra gázolt, tucatnyit megsebesített 2017. október 31-én. A hatóságok egy gyanúsítottat õrizetbe vettek. (MTI/AP/Bebeto Matthews)

A Manhattan délnyugati részében történt támadás után a sofőr két fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból, majd azt kiabálta: „Allah akbar.” A 29 éves fiatalembert a rendőrök meglőtték, majd őrizetbe vették. Az ügy vizsgálatát a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorellenes egysége vette át.

James O' Neill New York-i rendőrfőnök elmondta, hogy a teherautó vezetője a bicikliúton gyalogosokat és kerékpárosokat gázolt el. Ezután egy iskolabusszal ütközött, amelyben két ember megsérült. A férfi kiszállt összeroncsolódott kisteherautójából és egy festéklövő fegyverrel, valamint egy légpuskával kezdett hadonászni. A rendőrök meglőtték, őrizetbe vették, majd kórházba szállították, ahol megműtötték.

Kerékpárroncsok közelében intézkedik egy New York-i rendőr a manhattani támadás helyszínén. Forrás: MTI / AP / Craig Ruttle

Az amerikai sajtó értesülései szerint a Sayfullo Saipov nevű elkövető Üzbegisztánból származik, 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba. A CNN hírtévé értesülése szerint a támadó azt állította, hogy az Iszlám Állam nevében cselekedett. Az NBC televízió értesülései szerint az üzbég férfi a New Jersey államban lévő Petersonban él, a helyi mecset rendszeres látogatója. A mecset 2006 óta – a muzulmán közösségeket megfigyelő kormányzati program keretében – már a rendőrség célkeresztjébe került, ám 2014-ben a megfigyelési programot felfüggesztették.

Bűnügyi helyszínelők egy autóroncsnál. Forrás: MTI / AP / Bebeto Matthews

„Nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam visszatérjen, vagy belépjen az országunkba, miután a Közel-Keleten és másutt is legyőztük őket!” – szögezte le Twitter-bejegyzésben szerdán Donald Trump amerikai elnök. Hozzátette: „Elég volt!”

Donald Trump elrendelte a belbiztonsági minisztériumnak a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzését.

„A politikai korrektség remek dolog, de nem ebben az esetben”

- írta az elnök egy újabb Twitter-bejegyzésben. A közösségi oldalon megszólalt Melania Trump is. „Megszakad a szívem New Yorkért” – írta a first lady.

Bill de Blasio New York-i polgármester sajtóértekezletén azt mondta: „Terrorcselekmény és gyáva tett történt, amelynek célpontjai ártatlan emberek voltak, akik nem is sejtették, hogy mi fenyegeti őket.”

Nincs bizonyíték szélesebb körű összeesküvésre, a feltételezett elkövető egyedül cselekedett – jelentette ki az eset után Andrew Cuomo, New York állam kormányzója.

Nem tudni magyar érintettről

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) jelenleg nincs információja arról, hogy lenne magyar érintettje a New Yorkban kedden történt gázolásos támadásnak – közölte Menczer Tamás, a KKM kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára kedden késő este az MTI-vel.

A közlemény szerint a New York-i főkonzulátus azonnal kapcsolatba lépett a helyi rendőrséggel és a kórházakkal, az ügyeleti telefonra segélykérő hívás nem érkezett.

Áder János köztársasági elnök Donald Trump elnöknek küldött táviratban fejezte ki a magyar nép részvétét az áldozatok családjainak és barátainak. „E nehéz órákban mindnyájan együtt érzünk azokkal, akik a terrortámadásban elveszítették szeretteiket” – írta az államfő, aki a merénylet sebesültjeinek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánt.

Az érintett országok tájékoztatása szerint a halálos áldozatok között öt argentín és egy belga állampolgár is van, a sérültek között pedig három belga állampolgár.

Európában már történtek hasonló támadások

Például a franciaországi Nizzában 2016. július 14-én a tunéziai származású Mohamed Lahouaiej-Bouhlel teherautóval hajtott a tengerparti sétányon a nemzeti ünnepet lezáró tűzijáték idején a nézők közé. A 86 életet követelő merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára. Az elkövetőt lelőtték. 

Öt hónappal később egy tunéziai menedékkérő teherautójával a német főváros, Berlin központjában hajtott a tömegbe egy karácsonyi vásáron. Tizenkét ember meghalt, 48 megsérült.

Idén áprilisban egy elutasított menedékkérő a svéd fővárosban, Stockholm belvárosában egy áruház épületének vezette teherautóját, három ember meghalt.

Ez év augusztusában pedig a spanyolországi Barcelonában és a közeli nyaralóhelyen, Cambrilsban volt hasonló támadás. A két helyszínen tizenhat halálos áldozatot szedve és 125 főt megsebesítve.

Borítóképünkön bűnügyi helyszínelők egy letakart holttestnél a támadás helyszínén. Forrás: MTI / AP / Bebeto Matthews

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában