Életvitel

2018.10.15. 12:19

Fülöp Attila: a hajléktalanság kezelése az összefogáson alapul

Magyarországon a fedél nélküliek számára mintegy tizenkilencezer férőhely áll rendelkezésre, amelyek nappal és este is igénybe vehetőek.

A közrend és a hajléktalanok védelmét egyaránt szolgálja az a törvénymódosítás, amelynek értelmében mától tilos életvitelszerűen az utcán élni – mondta el hétfőn Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára az ECHO TV Jó reggelt! című reggeli magazinműsorában.

A hajléktalanok ellátását jelenleg kétszáznegyven szervezet támogatja Magyarországon. A kormány kiemelt célja, hogy főleg a téli hónapok közeledtével a rászorulók igénybe vegyék a segítségnyújtást, amelyet az ellátórendszer nyújt.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a hajléktalanság nem Budapest-specifikus, hanem Európa-szerte létező probléma. Magyarországon a fedél nélküliek számára mintegy tizenkilencezer férőhely áll rendelkezésre, amelyek nappal és este is igénybe vehetőek.

Fülöp Attila szerint a legfontosabb feladat, hogy a hajléktalanok ellátása érdekében összehangolják a rendőrség, a diszpécserszolgálat és a szállóhelyek tevékenységét.

A hajléktalanok közterület-használatát korlátozó jogszabályról az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is beszélt hétfő reggel az M1 aktuális csatornán. Rétvári Bence azt hangsúlyozta, hogy a szabályozás célja az emberélet megmentése.

Rétvári Bence közlése szerint a jogszabállyal megelőzhető, hogy a hajléktalanok télen kihűljenek közterületen vagy erdőben, másrészt az is cél, hogy azok is eljussanak a szálláshelyekre, akik még mindig az utcán élnek.

Hozzátette, van még szabad kapacitás, és eddig is volt.

“Azt józan ésszel mindannyian beláthatjuk, hogy a hajléktalanságból való kitörés az valahol ezeken az átmeneti szállásokon keresztül vezet, onnan kaphatnak szociális segítséget, ruhát, munkalehetőséget, közmunkát vagy képzést” – fogalmazott.

Rétvári Bence közlése szerint mintegy 9 milliárd forintot fordít a kormány hajléktalan-ellátásra, és több száz karitatív szervezettel működik együtt.

Az államtitkár elmondta azt is, a probléma 28 éve megoldatlan Magyarországon, s az eddigi jogszabályok nem voltak alkalmasak arra, hogy a hajléktalanságot megszüntessék, ezért van az új jogszabály.

KDNP: a hajléktalanokat érintő módosítás célja a gondoskodás

A hajléktalanokról való gondoskodást, a velük való törődést nevezte a közterület-használatot érintően hétfőn életbe lépő változtatások elsődleges céljának Juhász Hajnalka, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus rámutatott: szeretnék a hajléktalanokat és közrendet is védeni. Közeledik a téli időszak, és nem emberhez méltó az utcán életvitelszerűen tartózkodni. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy emberhez méltó módon körülményeket biztosítsanak a hajléktalanok számára – hangsúlyozta Juhász Hajnalka. Kiemelte: segíteni, nem pedig büntetni szeretnék ezeket az embereket.

Megerősítette, hogy a hajléktalanellátás felkészült a változásokra, több mint 19 ezer férőhely áll rendelkezésre; ágyak, tisztálkodási, mosási lehetőségek, egészségügyi szolgáltatások várják a fedél nélküli embereket. Juhász Hajnalka kitért arra is, hogy a magyar kormány 9,1 milliárd forintot biztosít idén hajléktalanellátásra. Ehhez jön még 300 millió forint a kapacitások bővítésére.

Az ellátóhelyek éjjel-nappal 24 órában állnak rendelkezésre a hajléktalan emberek számára, és a rendőrök mellett szociális munkások is segítik a fedél nélküli emberekkel való kommunikációt. Megjegyezte: Magyarországon jelenleg 240 olyan szervezet, szeretetszolgálat van, amely hajléktalanokkal foglalkozik. Velük a párbeszéd a folyamatos. A KDNP-s képviselő úgy fogalmazott: azt szeretnék, ha a hajléktalan emberek éreznék, nem hagyják magukra őket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában