nehéz döntések

2021.07.17. 15:43

Folytatódtak a béketárgyalások az afgán kormány és a tálib lázadók között

Az afganisztáni harcok lezárását célzó béketárgyalások újabb fordulóját tartották szombaton a katari fővárosban.

Az afgán kormány és a tálib lázadók egyaránt magas szinten képviseltették magukat a dohai egyeztetésen. A tárgyalások a nyilvánosság kizárásával folynak, de mindkét fél közzétette nyitó fölszólalásának kivonatát.

A kabuli kormányt képviselő küldöttség vezetője, Abdulla Abdulla, a nemzeti megbékélési tanács vezetője, korábbi külügyminiszter azt emelte ki, hogy az afgán lakosság szenved a folytonos erőszaktól, és hogy a konfliktust nem lehet lezárni katonai úton, mert a vesztes fél megtalálja majd a módját, hogy folytassa a harcot.

Baradar molla, a tálib mozgalom második számú vezetője szerint Afganisztánnak „erős, központosított, független, iszlám” államnak kell lennie. „Olyan berendezkedésre van szükség, amely figyelembe veszi a vallásunkat, a nemzeti büszkeségünket és a nemzeti érdekeinket. A kívülről érkező gondolatok sohasem váltak a javunkra és a jövőben sem fognak” – mondta.

A két küldöttségnek számos konkrét kérdésben kellene megállapodásra jutnia, többek között egy átmeneti kormány megalakításáról, a foglyok szabadon bocsátásáról, az alkotmányról, a tűzszünetről.

Két napja, csütörtökön, a tálibok három hónapig tartó tűzszünetet ajánlottak az afgán kormánynak, hétezer társuk szabadon bocsátásáért cserében. A felek 2020 szeptemberében kezdtek béketárgyalásokat, de egyelőre nem történt lényegi előrelépés.

Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a külföldi haderő kivonása. A tálibok azóta óriási területeket vontak az ellenőrzésük alá, és már a fővárost, Kabult fenyegetik.

A NATO csaknem két évtized után, feltűnés nélkül véget vetett afganisztáni missziójának – értesült a dpa német hírügynökség pénteken diplomáciai és katonai forrásoktól. Az Egyesült Államok is döntő részben kivonta már erőit, s Joe Biden elnök nemrég közölte, hogy az amerikai csapatok várhatóan augusztus 31-ig fejezik be kivonulásukat Afganisztánból.

Az Egyesült Államok és szövetségesei a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően avatkoztak be katonailag Afganisztánban, amelyet akkor a tálib szélsőségesek irányítottak, menedéket biztosítva többek között az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjének, Oszama bin Ladennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában