Ország-világ

2021.09.16. 08:28

Ferenc pápa: a házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre

Az egyháznak nincs lehetősége megváltoztatni azon tanítását, hogy a házasság szentség, ami egy férfi és egy nő között jön létre – mondta Pozsonyból hazafelé, a repülőn Ferenc pápa.

Pope Francis speaks with journalists on board an Alitalia aircraft enroute from Bratislava's Milan Rastislav Stefanik International airport in Bratislava, Slovakia, back to Rome on September 15, 2021. (Photo by Tiziana FABI / POOL / AFP)

Forrás: AFP / POOL

Fotó: Tiziana Fabi

A házasság szentség, és az egyháznak nincs hatalma megváltoztatni azt – mondta Pozsonyból hazafelé, a repülőn Ferenc pápa, aki ugyan nem ellenezte az élettársi kapcsolatot, de leszögezte, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége – írta meg a Mandiner.

„Vannak törvények, melyek azoknak a helyzetén kívánnak segíteni, akiknek a szexuális beállítottságuk más. Fontos, hogy az államoknak megvan a lehetőségük, hogy polgárilag segítsék őket, segítsék az öröklés biztonságát, az egészségét stb., s nemcsak a homoszexuálisoknak, hanem bárkinek. De a házasság az házasság”

– mondta a pápa annak kapcsán, hogy az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, ami szerint a tagállamoknak be kell vezetniük a melegházasság intézményét, meglehetősen erőszakosan (bár az EP-nek nincs joga ezt kötelezővé tenni, hiszen ez tagállami hatáskör, de nyomásgyakorlásra képes).

A pápa néhány mondattal később megerősítette: az élettársi kapcsolatoknak „semmi közük a házassághoz mint szentséghez, ami férfi és nő között van”. Mint mondta:

„Nők és férfiak mindannyian egyenrangú testvérek, az Úr jó, és mindenki üdvösségét akarja, de

könyörgöm, ne tagadják meg az egyháztól az Ő igazságát.

A homoszexuális beállítottságú emberek közül sokan gyónnak, és kérik a papok tanácsát, és az egyház segít is nekik, de a házasság szentsége más téma.”

Az EP határozatával kapcsolatban Varga Judit igazságügy-miniszterrel készült interjúnkat itt olvashatja, Vágvölgyi Gergely véleménycikke pedig itt érhető el.

Borítókép: Ferenc pápa a repülőn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában