Ország-világ

2020.10.01. 09:40

Felkészültek az iskolák és az óvodák a lázmérésre

Felkészültek a köznevelési intézmények a belépéskor szükséges lázmérésre – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Maruzsa Zoltán azt mondta, hogy mindenhol nagy logisztikai műveletet igényel a gyermekek beléptetése az intézménybe, de nagyobb zökkenők nélkül megoldható a feladat. Ezt segíti, hogy

a kormány negyvenezer digitális hőmérőt biztosított az intézményeknek, ahol pedig négyszáz gyereknél többet kell egy kapun beengedni, hőkapukat telepítettek, így egyszerre 8-10 embert tudnak ellenőrizni

– tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a lázmérés a járvány elleni közös védekezést szolgálja, és segíti az oktatási intézmények biztonságos működtetését.

A lázmérést olyan helyen érdemes elvégezni, ahol nagyobb tumultus nélkül lebonyolítható. A mérésben minden dolgozó és akár a felsőbb éves tanulók is részt vehetnek. 37,8 Celsius-fok felett el kell különíteni a gyermeket, majd pár perc múlva meg kell ismételni a lázmérést, ha pedig másodjára is lázat mutat, értesíteni kell a szülőt – ismertette az eljárást az államtitkár.

Az operatív törzs jelenleg 29 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 3 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Az elmúlt egy hónapban egyetlen intézményben sem alakult ki tömeges fertőzés, ebből az látszik, hogy a jelenleg érvényes eljárásrend hatékony – mondta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában