veszély

2018.11.19. 17:43

Ezreket evakuáltak az ismét kitörő guatemalai Fuego vulkán környékéről

Egyelőre nincsenek értesülések sérültekről vagy halottakról.

Ismét kitört a Fuego (tűz) nevű vulkán Guatemalában, a tűzhányó környékén lévő településekről nagyjából négyezer embert evakuáltak, s ezrek menekültek biztonságos helyre – közölte hétfőn a közép-amerikai ország katasztrófavédelmi hatósága és a Prensa Libre című helyi hírlap.

A Fuego hétfőre virradóra füstfelhőt lövellt mintegy 1500 méteres magasságba, és vulkanikus láva folyt le 2,5 kilométer hosszan egyik lejtőjén.

Egyelőre nincsenek értesülések sérültekről vagy halottakról.

Juan Pablo Oliva, a guatemalai szeizmológiai, vulkanológiai és meteorológiai intézet vezetője ugyanakkor további veszélyes lávafolyamokra és forró hamuesőre figyelmeztetett.

A Fuego mintegy 40 kilométerre délnyugatra fekszik a guatemalai fővárostól.

A tűzhányó legutóbbi kitörésekor, júniusban nagyjából kétszáz ember vesztette életét. A vulkanikus hamu és láva egész településeket temetett maga alá. A katasztrófa akkor nagyjából 1,7 millió embert érintett, az okozott gazdasági károkat 219 millió dollárra (61 milliárd forintra) becsülik. A Fuego Közép-Amerika egyik legaktívabb tűzhányója, a 3763 méter magas vulkán az idén már ötödször tört ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában