Magyarságkampány

2018.11.30. 12:49

Ezer év Erdélyben, száz év Romániában

A magyar kormány által is támogatott programsorozatot az RMDSZ indította az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumi évére készülve.

A programsorozat további kormánytámogatásáról szóló hír a Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható. A kormányhatározat szerint a programokra 2019-ben 325 millió forintot adnak az Iskola Alapítványnak, és a 2020-as költségvetésbe is beterveznek 325 milliót ugyanerre a célra.

Az Ezer év Erdélyben, száz év Romániában programsorozatot az RMDSZ indította, az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumi évére készülve.

A romániai magyar párt célja a programmal, hogy felmutassa: az erdélyi magyarság Románia értékteremtő közössége, és ekként szeretne megmaradni.

A program terveinek ismertetésekor 2017 decemberében elhangzott: a magyar közösségnek szánt programok részeként összeállítják az erdélyi magyarság arcképcsarnokát, összegyűjtik az elmúlt száz év erdélyi magyar képzőművészetének legfontosabb alkotásait.

A magyar kultúra napján drámapályázatot hirdetnek, és összeállítják az eltelt száz év magyar kronológiáját.

Dokumentumfilmekkel és Erdély hat városát érintő előadássorozattal, valamint három konferenciával kívánják áttekinteni az erdélyi magyarság történetét.

A román közösséget kétféle román nyelvű „magyarságkampánnyal” kívánják megszólítani: egy tájékoztató kampánnyal és egy provokatív, a sztereotípiákat viccesen kiforgató kampánnyal is.

A nemzetközi közösséget egy állandó angol és német nyelvű tartalomszolgáltatással célozták meg. Ezen keresztül a megoldásra váró kisebbségi kérdésekre, a jogtiprásokra akarja felhívni a figyelmet a szövetség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában