Klímavédelem, energetika, migráció

2019.07.11. 15:28

Ezekről a kérdésekről egyeztetett a magyar és a szlovák államfő

A magyar államfő először találkozott az elnöki tisztséget egy hónapja betöltő kollégájával.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Klímavédelmi, energetikai és migrációs kérdésekről folytatott megbeszéléseket Áder János köztársasági elnök és Zuzana Caputová, a Szlovák Köztársaság elnöke csütörtökön Budapesten, a Sándor-palotában.

Áder János a találkozó után tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, egyetértettek abban, hogy az emberiség a klímavédelem területén az utolsó órában van.

„Legfőképp azért, hogy a következő generációknak ne okozzunk megoldhatatlan problémát”

- mondta.

A magyar köztársasági elnök kitért arra is, hogy a vízbázisok megőrzése legalább olyan fontos, mint a klímavédelem. Nagy figyelemmel kíséri azt a Szlovákiában fél éve hatályba lépett törvényt, amely alkotmányos védelmet biztosít az ottani vízbázisnak – tette hozzá.

Kiemelte, szintén megegyezett az álláspontjuk arról, hogy mindegyik országnak önállóan kell meghatároznia az energiapolitikáját, az atomenergia pedig nélkülözhetetlen a klímavédelmi célok teljesítéséhez.

A magyar államfő tájékoztatása alapján a migráció kérdésében egyetértettek abban, hogy Európa külső határait meg kell védeni, a kötelező kvóta pedig helytelen, nem támogatható.

Áder János közölte, mindketten úgy vélik, a migráció ügyében a prevenció a legfontosabb, vagyis az, ha megelőzik a migráció kialakulásának okait.

Ehhez a támogatásokat, segélyeket azokra a helyekre kell eljuttatni, ahol a rászorulók vannak, és így ők nem kelnek majd útra – fejtette ki.

Megjegyezte, azokon a területeken, „ahol a baj már megtörtént” – így például a hosszú ideje polgárháború sújtotta Szíriában -, a károk elhárítására van szükség. Ez pedig csak széles körű nemzetközi összefogással lehet sikeres, az Európai Unió mellett más országoknak is hozzá kell járulniuk a helyreállításhoz – tette hozzá.

Zuzana Caputová elmondta, kampányában tett ígéretéhez híven országa valamennyi lakosának, így a 450 ezer magát magyarnak valló szlovákiai polgárnak is elnöke kíván lenni. Úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy „az a liberális demokrácia, amely mindenkinek garantálja a jogegyenlőséget, a kisebbségek védelmének is a leghatékonyabb eszköze”.

A szlovák államfő kitért arra is, hogy a visegrádi négyek együttműködésének akkor lehet értelme, ha nem elégednek meg regionális érdekek védelmével, hanem megjelenítenek olyan értékeket is, mint a jogállamiság, a demokrácia és a szabadság. Azért is fontos ez, hogy „ne úgy tekintsenek ránk, mint akik az Európai Uniót meggyengítik, illetve bomlasztják” – mondta.

Zuzana Caputová elmondta, az együttműködés egyik legígéretesebb gyakorlati lehetőségét az ipari automatizáció és a robotizáció területén látja, amelynek Európa számára is pozitív hozadéka lehet.

A szlovák köztársasági elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Európai Unió vezetői közül első alkalommal nem kerül ki senki a visegrádi országokból. Ezen országokat biztosan összekapcsolja, hogy polgáraik kedvezően értékelik az uniós tagságot – mondta.

Hangsúlyozta továbbá, amennyiben Szlovákia dolgai mostanában jól alakulnak, az jelentős mértékben az európai integrációnak köszönhető és nem a „kizárólagos nemzetállamisághoz” történő visszatérésnek.

Zuzana Caputová közölte, délután Orbán Viktor miniszterelnökkel folytat tárgyalásokat, majd fejet hajt Göncz Árpád egykori köztársasági elnök sírja előtt. A volt államfőről azt mondta, olyan ember volt, aki megtestesítette a szabadság és a demokrácia értékeit.

A szlovák államfő kérdésre válaszolva üdvözölte, hogy a német Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság új elnöke.

Áder János ugyanerről azt mondta, teljes mellszélességgel támogatni tudja a bizottság új vezetőjét, amennyiben Magyarországnak és Szlovákiának is segítséget nyújt az atomerőművi kapacitások bővítéséhez, az ezt ellenző Ausztriával szemben.

A magyar köztársasági elnök hangsúlyozta, Magyarország biztosan teljesíteni fogja 2030-ra tett klímavállalásait. Emellett reális várakozás az is, hogy a magyar villamosáram-termelés több mint 90 százaléka széndioxid-mentessé válik erre az időpontra, amennyiben elkészül a két új paksi atomreaktorblokk és a naperőművi kapacitások évenkénti megduplázódása is folytatódik – tette hozzá.

Zuzana Caputová megjegyezte, Szlovákia felvállalta a klímasemlegesség elérését 2050-ig, továbbá arra is ígéretet tett, hogy 2023-ig leállítja a szén bárminemű felhasználását.

Áder János újabb kérdésre rendkívül baráti hangulatúnak nevezte a találkozót, majd elmondta, lehet, hogy a jövőben lesznek véleménykülönbségek szlovák kollégájával, de ez biztosan nem fogja ellehetetleníteni a kétoldalú, illetve a visegrádi együttműködést.

Hasonlóan vélekedett erről Zuzana Caputová is, hangsúlyozva, partnerek között természetes, sőt kívánatos is a vélemények különbözősége. Kölcsönös tisztelet mellett azonban az eltérő álláspontok nem lehetnek az együttműködés akadályai – tette hozzá.

Zuzana Caputová az erre vonatkozó kérdésre reagálva hazugságnak nevezte azokat a magyar sajtóban megjelent állításokat, hogy Soros György ügynöke lenne.

Borítókép: Zuzana Caputová szlovák elnök és Áder János köztársasági elnök kezet fog a Sándor-palotában tartott sajtótájékoztatójukon 2019. július 11-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában