Illegális bevándorlás

2021.07.24. 20:26

Észtország száz kilométer szögesdrótot és drónokat ad Litvániának a határvédelemre

A visegrádi négyek külügyminiszterei hétfői komáromi találkozójukon megállapodtak abban, hogy összehangoltan segítséget nyújtanak Litvániának.

Észtország száz kilométer hosszú szögesdrótot és három drónt ad térítésmentesen Litvániának, hogy megvédje a határát a fehérorosz határon át érkező illegális bevándorlóktól – közölte szombaton Kalle Laanet észt védelmi miniszter, aki Litvánia, illetve az egész Európai Unió elleni „hibrid háborúnak” nevezte a litván migránsválságot. Szombaton Csehország is bejelentette, hogy segélyt küld a balti országba.

A BNS litván hírügynökség ismertetése szerint Laanet telefonon beszélt Agne Bilotaita litván belügyminiszterrel, és ajánlott segítséget a válság rendezéséhez. Azt mondta, hogy Litvánia Észtország szövetségese, és azonnali segítséget nyújt neki a válságban.

A litván külügyminisztérium szombaton arról tájékoztatott, hogy Gabrielius Landsbergis külügyminiszter a válságról egyeztetett telefonon Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével. Azt mondta, hogy Litvánia intenzíven foglalkozik a krízis megoldásával, de az uniós intézményeknek is a lehető legnagyobb erőfeszítéseket kell tenniük, tárgyalva azokkal a közel-keleti és afrikai országokkal, ahonnan a migránsok érkeznek.

A visegrádi négyek külügyminiszterei hétfői komáromi találkozójukon megállapodtak abban, hogy összehangoltan segítséget nyújtanak Litvániának. Lengyelország csütörtökön bejelentette, hogy humanitárius konvojokat küld Litvániába.

Szombaton Prága is bejelentette, hogy segélyt továbbít a balti országba: a cseh belügyminisztérium húsz sátrat, száz tábori ágyat, ötszáz takarót és ugyanennyi hálózsákot küld. A 3,2 millió korona (450 millió forint) értékű segély szombat estefelé már meg is érkezett Medininkai településre, ahol 900 fő elhelyezésére alkalmas befogadó központ épül. Jan Hamácek cseh belügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a migránsprobléma felhasználását nyomásgyakorlásra az Európai Unióra vagy tagországaira.

Az év eleje óta a litván-fehérorosz határon 2470 határsértőt vettek őrizetbe, harmincszor többet, mint tavaly egész évben.

Május végén Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta, hogy országa eddig feltartóztatta a szomszédos államba tartó illegális migránsokat, útját állta a drogcsempészetnek, de tekintettel az országra gyakorolt nyugati nyomásra, a hatóságok meggondolhatják magukat.

Vilnius azzal gyanúsítja Minszket, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be – többségében iraki – migránsokat, hogy aztán illegálisan az unió területére küldje tovább őket. Az Európai Unió képviselői azt vetették a fehérorosz hatóságok szemére, hogy szándékosan beengedik az illegális migránsokat Litvánia területére.

Arnoldas Abramavicsusz helyettes belügyminiszter szombaton a Lietufos Rytas hírportálnak nyilatkozva azt mondta, hogy amennyiben az illegális bevándorlók száma az országban eléri a tízezret, Vilnius az Európai Uniótól kérni fogja az elosztásukat szolidaritási alapon más uniós országokban, ugyanúgy, ahogyan ezt Görögország, Olaszország, Ciprus és Málta tette. Reményét fejezte ki egyben, hogy ezt sikerül elkerülni a határvédelem megerősítése és más intézkedések révén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában