fegyverbiznisz

2017.12.17. 11:19

Észak-Korea nevében próbált rakéta-alkatrészeket eladni egy férfi

A szombaton Sydney-ben elfogott férfinak jövő héten kell megjelennie a bíróság előtt. Akár 18 év börtönre is ítélhetik, ha bűnösnek találják.

Letartóztattak Ausztráliában egy férfit, aki a gyanú szerint Észak-Korea nevében próbált rakéta-alkatrészeket és szenet eladni a feketepiacon – közölte a rendőrség vasárnap.

A koreai származású, de több mint 30 éve Ausztráliában élő férfiról azt gyanítják, hogy Phenjan ügynöke volt.

A nukleáris- és ballisztikusrakéta-programja miatt kiterjedt gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtott Észak-Korea nevében próbált értékesíteni különböző rakétarendszer-elemeket, egyebek mellett a ballisztikus rakéták irányításához szükséges szoftvert, valamint szenet próbált eladni harmadik feleknek Indonéziában és Vietnamban.

Az ausztrál rendőrség szerint, ha a férfi sikerrel járt volna, Észak-Korea több tízmillió dollárt nyert volna az ügyleteken, megsértve ezzel a nemzetközi kereskedelmi szankciókat.

A hatóságoknak bizonyítékuk van arra, hogy a férfi kapcsolatban állt magas rangú észak-koreai tisztségviselőkkel, de az bizonyos, hogy rakéta-alkatrészek végül nem jutottak el Ausztráliáig. A rendőrség hangsúlyozta azt is, hogy a gyanúsított a feketepiacon próbálkozott, és hivatalos körök a jelek szerint nem érintettek az Indonéziában és Vietnamban tervezett széneladási ügyletekben sem.

A szombaton Sydney-ben elfogott férfinak jövő héten kell megjelennie a bíróság előtt. Akár 18 év börtönre is ítélhetik, ha bűnösnek találják.

Címkék#rakéta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában