Járvány

2021.07.23. 15:13

Erőteljesebb oltási kampánnyal és megszorítások jöhetnek Izraelben

Naftali Bennett miniszterelnök szokatlanul kemény hangon bírálta az oltás felvételét megtagadó, mintegy egymillió izraelit, és szankciót helyezett kilátásba velük szemben.

Erőteljesebb oltási kampánnyal és megszorításokkal próbálják megállítani a delta vírusváltozat okozta koronavírus-járvány negyedik hullámát Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Csütörtök esti televíziós beszédében Naftali Bennett miniszterelnök szokatlanul kemény hangon bírálta az oltás felvételét megtagadó, mintegy egymillió izraelit, és szankciót helyezett kilátásba velük szemben: saját tesztjeik költségének kifizetését.

„A tudomány egyértelműen és világosan kimondja: az oltások működnek, hatékonyak és biztonságosak. Az oltásokat megtagadók minden izraeli állampolgár egészségét, környezetét és szabadságát veszélyeztetik: a munkavégzéshez, gyermekeink tanulásához, a családok örömünnepeinek megtartásához szükséges szabadságot. Az oltásokat megtagadók mindannyiunknak ártanak, mert ha mindannyian felvesszük az oltást, akkor a szokásos kerékvágásban folytatódhat az életünk”- mondta Bennett.

A járványügyi kabinet csütörtöki ülésén elfogadta a tömeges sport, kulturális vagy más szabadidős eseményekre vonatkozó korlátozásokat. Az új, úgynevezett „zöld címkével ellátott” szabályozás július 29-én lép életbe, ha addig a teljes kormány is megszavazza. A 12 évesnél idősebbek eszerint csak akkor léphetnek majd be a száz fősnél nagyobb, zárt vagy nyitott térben tartott rendezvényekre, ha már kétszer beoltották őket, vagy felgyógyultak a betegségből, vagy 72 órán belüli negatív tesztjük van, amely augusztus 8-tól már önköltséges lesz. A hatóságok reményei szerint ez az új szabályozás jelentősen növeli majd az oltási hajlandóságot is.

A korábban elfogadott „öröm címke” is érvényben marad, amely hasonló követelményeket írt elő a családi rendezvényekre, esküvőkre. Ezek a korlátozások a 12 év alattiakra is vonatkoznak.

A „koronakabinet” négy országgal bővítette az izraeliek számára július 30-tól tiltott országok körét. Ezentúl az Egyesült Királyságba, Ciprusra, Georgiába és Törökországba sem szabad utazni magas bírság terhe mellett, illetve csakis indokolt esetben, különleges engedéllyel.

A helyi közszolgálati rádió értesülése szerint az egészségügyi minisztérium illetékes bizottságában a harmadik oltás ellen szavaztak. Az indoklás szerint idővel csökken ugyan a beadott vakcinák hatékonysága, mégis meg kellene várni, amíg az amerikai Pfizer vállalat kifejleszti újabb vakcináját, amely már a delta változat ellen is véd, és csak azután fognak újraoltani.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a Pfizer vakcinája ma már csak 39 százalékos hatékonysággal óv a fertőzéstől, és 41 százalékban a tünetek megjelenésétől, de továbbra is 91.4 százalékban megment a súlyos megbetegedéstől.

Nadav Davidovics epidemiológus szerint az oltás továbbra is kiváló a kórházi kezelést igénylő esetek és a halál megelőzésére, csak a fertőzés megakadályozásában kevésbé hatékony, és ezért megszorító intézkedésekre van szükség, hogy gátat vessenek a vírus terjedésének.

Izraelben csütörtökön 1263 új vírushordozót azonosítottak mintegy 75 ezer teszt elvégzésével. Az egészségügyi minisztérium honlapja összesen 10 194 aktív fertőzöttet tart nyilván. Közülük csak 167-en kerültek kórházba, s meglehetősen kevés, 81 súlyos beteg van, és 17-en szorulnak lélegeztetőgépre.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 775 067 tizenkét évesnél idősebb kapta meg a Pfizer vakcina legalább első adagját. Ez az ország lakosságának 61,89 százaléka. A pandémia megjelenése óta 857 554 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe tavaly február óta 6457-en haltak meg Izraelben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában